
11 april 2025
27 februari 2025 1 minuten lezen
De provincie Zeeland kent drie kernsporten: wielersport, beachsport en watersport. Evenementen zoals de EPZ Omloop van Borsele en de ZLM Tour zijn dan ook van grote sportieve, economische en maatschappelijke waarde voor onze regio. Deze wedstrijden dragen bij aan Zeeland als wielerprovincie en bieden jonge renners de kans om zich te ontwikkelen.
Door Anne van de Swaluw - burgercommissielid
Met de afgelasting van zowel de ZLM Tour als de EPZ Omloop van Borsele dreigt Zeeland een flinke klap te krijgen. Niet alleen qua uitstraling, maar ook voor de doorstroom van Zeeuwse en Nederlandse talenten. De afgelopen jaren hebben jonge renners al enorme tegenslagen gekend: door de coronapandemie konden in 2020, 2021 en 2022 nauwelijks wedstrijden worden gereden. Nu, voor de derde keer in vijf jaar, wordt een generatie renners opnieuw een kans ontnomen om op hoog niveau te koersen. Dit is niet alleen een grote teleurstelling voor Zeeland, maar ook een zorgwekkende ontwikkeling voor het Nederlandse wielrennen in het algemeen.
Met de afgelasting van zowel de ZLM Tour als de EPZ Omloop van Borsele dreigt Zeeland een flinke klap te krijgen.
Vrijwillige comités onder druk
De impact van deze afgelastingen reikt verder dan de renners. De organisatie van wielerwedstrijden rust grotendeels op de schouders van vrijwillige comités, die al jaren onder druk staan door toenemende wet- en regelgeving en financiële uitdagingen. Steeds vaker moeten zij zich in allerlei bochten wringen om hun evenementen mogelijk te maken. Als deze trend doorzet, dreigt de vrijwillige basis van het wielrennen verder af te brokkelen, met als gevolg dat wedstrijden verdwijnen en talentontwikkeling stagneert.
NAVO-top mag niet ten koste gaan van sport
Dat de NAVO-top in Nederland wordt georganiseerd, is begrijpelijk. Onze vrede en veiligheid staan onder druk en dat vraagt om maatregelen. Toch lijkt de wielersport onevenredig hardgetroffen te worden door de inzet van politiecapaciteit. Organisatoren hebben zich constructief opgesteld en hun programma’s vergaand aangepast om binnen de mogelijkheden toch wedstrijden te organiseren. Des te pijnlijker is het dat juridische belemmeringen nu alsnog ervoor zorgen dat het doorgang heeft.
Koers én evenementen moeten blijven
Het is nu zaak om te voorkomen dat andere grote evenementen in Zeeland hetzelfde lot treft. Denk aan de Junioren Driedaagse, maar ook aan festivals en andere waardevolle bijeenkomsten. Deze evenementen dragen bij aan de identiteit en economie van onze provincie en verdienen steun.
Het is nu zaak om te voorkomen dat andere grote evenementen in Zeeland hetzelfde lot treft.
Als CDA Zeeland blijven we ons inzetten voor een provincie waar sport en evenementen een stevige basis hebben. Want Zeeland is en blijft een provincie waar gekoerst moet worden!