CDA Facebook bericht - Aankondiging evenement (Facebook-bericht)
28 januari 2022

Landbouw in de gemeente Sluis en de rest van Nederland

Hoe ziet de toekomst van de landbouw in de gemeente Sluis en de rest van Nederland eruit? Deze vraag wil CDA Sluis stellen tijdens hun digitale thema avond op woensdag 2 februari aan Tweede Kamerlid Derk Boswijk en gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Er staat veel op het spel voor de landbouwers en hun toekomst. Kreten zoals “verduurzamen van de landbouw” hebben een impact op onze agrarische bedrijven. Kringloop landbouw willen we eigenlijk allemaal, maar afgelopen decennia hebben de meeste boeren bedrijven zich gespecialiseerd. Het gebruik van dierlijke mest willen de meeste bedrijven vanzelfsprekend toepassen, maar hoe komt die kostbare mest in West Zeeuws-Vlaanderen?

Een andere uitdaging zijn de eiwithoudende gewassen, vervangers van dierlijk eiwit. “Wij als Zeeuws Vlaamse boeren kunnen prima bonen verbouwen, goed voor vegetariërs en vegan lifestyle. Deze manier van gezonde voeding word door Den Haag niet gewaardeerd.” Volgens Leo Dekker, kandidaat nr 4 op de lijst van CDA Sluis.

Willen we de landbouw behouden, dan moeten we de jeugd in de watten leggen bv middels fiscale regelingen zoals de JOLA regeling. Maar ook de dure kunstmestprijzen zijn een zorg. Als de Sluisse boeren duurdere kunstmest moeten kopen, heeft dit als gevolg dat de grondstofprijzen stijgen en dus ook de voedselprijzen.

Heel wat stof voor een interessant avond en ook onderwerpen waar CDA landelijk (Derk Boswijk), provinciaal (Jo-Annes de Bat) en lokaal (Leo Dekker) een standpunt over zullen innemen. De digitale bijeenkomst over “De toekomst van de landbouw” zal georganiseerd worden op woensdag 2 februari. Onder leiding van Pierre Cammaert (adviseur bij Delphy) kan iedereen online mee praten. We beginnen om 19u30 en aanmelden kan via info@sluis.cda.nl.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.