*

Door: Tim van den Elsen

De 17-jarige Jos van Ginneken uit Terneuzen wil graag op de kieslijst van de gemeenteraadsverkiezingen. Wat drijft deze jongen dat hij zich zo bezig houdt met politiek?

Jos zit op dit moment in zijn laatste jaar van het VWO op het Zeldenrust Steelant College. Hierna zou hij graag Politicologie willen studeren in Nijmegen. Tijdens de laatste Tweede Kamer verkiezingen in 2012 is hij politiek betrokken geraakt. Jos volgde de debatten en kwam tot de ontdekking dat CDA zijn partij is, omdat hij het met veel van hun standpunten eens is. Op de vraag welke standpunten hem aanspreken, is zijn antwoord: “Het CDA heeft het gezin als basis voor de samenleving en dat vind ik een goed uitgangspunt”. Voor het CDA in Terneuzen is hij betrokken bij de permanente campagne en het communicatieteam en hij is lid van het CDJA in Zeeland(de jongerenpartij van het CDA).

Jos is naast student zijn en zijn politieke betrokkenheid bij het CDA, ook betrokken bij ander vrijwilligerswerk:  Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen kan op zijn steun rekenen. In de derde klas moest hij een maatschappelijke stage kiezen en koos toen voor de Voedselbank. Dit was totaal nieuw voor hem, want thuis hebben zijn ouders het best breed. Er werd een wereld voor hem geopend. In de vakanties vult Jos voedselpakketten, zodat de cliënten op vrijdag de pakketten kunnen ophalen. In Zeeuws-Vlaanderen maken circa 142 gezinnen hier gebruik van.

Voor Jos was dit niet genoeg. “Ik zie graag alle kanten van de samenleving en koos ervoor om eens te kijken bij het Leger des Heils.” Iedere woensdag helpt Jos met eten koken. Voor 3 euro kan men voor één persoon eten kopen. Gemiddeld veertig man maakt hier gebruik van.

Jos zou graag een netwerk willen opbouwen om hem voor en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart te steunen. Hij heeft al enkele mensen bereid gevonden, zoals Jaap ten Cate van het Nederlands Bijbel Genootschap. Dit netwerk wil hij niet alleen opzetten om hem te steunen, maar ook om mensen met elkaar in contact te brengen.

Jos gaat dit jaar tijdens de Adventperiode voor de tweede keer een Kerststal laten opzetten bij Restaurant de Rode Beuk in Terneuzen. Dit doet hij samen met het Centrum Management. Toonbeeld zorgt voor de beelden en de kinderboerderij zorgt voor echte ezels.

 

Jos zou graag de oude garde binnen het CDA in Terneuzen wakker willen schudden. Want er kan zoveel meer bereikt worden, volgens hem. Dus van Jos gaan wij de komende tijd nog vaker van horen. Want stil zitten? Dat zit er bij Jos niet in!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.