01 april 2020

Column: Wat brengt corona ons?

Van de politiek hoor je vooral in verkiezingstijd. De gemeenteraad praat, discussieert en besluit echter continu over tal van onderwerpen die ons als inwoners direct of indirect raken. Om jullie meer te betrekken bij wat de politiek uitvoert in onze gemeente, neem ik jullie de in een maandelijkse column mee in het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Waar hebben we het over? Hoe werkt het nu eigenlijk? Welke keuzemogelijkheden zijn er? Wat doet een gemeenteraad? Deze maand een column over…

Wat brengt Corona ons?

Het land is in een intelligente lockdown, zoals dat heet. Je kunt de TV niet aanzetten, de radio niet luisteren en de krant niet openslaan of het gaat over de gevolgen van Corona.

Ook voor de gemeenteraad is het een vreemde periode. In plaats van vele bijeenkomsten en vergaderingen, worden alle samenkomsten geannuleerd. We plukken er nu de vruchten van dat we de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in onze digitalisering. Hierdoor waren wij direct na afkondiging van de maatregelen als eerste gemeenteraad van Nederland in staat om digitaal met elkaar te vergaderen. Dat klinkt simpel, maar voor een gemeenteraadsvergadering moet dat aan nogal wat eisen voldoen. En dat niet alleen: deze vergaderingen zijn live te volgen via BR6 (voorheen RTV Bodegraven) en via de livestream op de website van de gemeente.

Natuurlijk is het niet belangrijk om de eerste te zijn, en kunnen er genoeg opmerkingen geplaatst worden bij de investeringen in de digitalisering, maar het maakt het wel makkelijker op de politiek te volgen. Transparant en dichtbij, ook in deze periode waarin de fysieke afstand nog groter is.

Ik heb een grote bewondering voor het werk van de minister-president en zijn ministersploeg. Ga er maar aan staan; de afwegingen die gemaakt moeten worden, de onzekerheid over de ontwikkeling van het virus, de enorme economische en maatschappelijke belangen en de dreigende tekorten aan mensen en materieel in de zorg. Terwijl zij dag en nacht werken om ons land door deze crisis te loodsen, wordt het vuur hen onophoudelijk aan de schenen gelegd door een aantal oppositiepartijen die maatschappelijke onrust veroorzaken en daarmee azen op politiek gewin.

Gelukkig kan het ook anders. De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk heeft een unaniem statement afgegeven. Een statement waarin we onze vrijwilligers en hulpverleners bedanken voor hun tomeloze inzet en onze inwoners en ondernemers veel kracht en gezondheid toewensen. In deze tijd gaat het niet om politieke verschillen, maar om het bundelen van krachten om met elkaar deze ellende achter onze te laten.

Los van alle commotie, spanning en onzekerheid, is het ook een hele sobere periode. Ik mis de sociale contacten. De vrijheid om gewoon even gezellig naar het dorp te gaan, voor een ijsje of een drankje. Een bezoekje aan m’n ouders, sporten, de kinderen op school brengen, afspreken met vrienden, en ga zo maar door.

Al die dingen die tot voor kort zo vanzelfsprekend waren, blijken dat nu helemaal niet te zijn. Ik hoop van harte dat we dat besef koesteren, ook op het moment dat we deze moeilijke periode achter ons hebben gelaten.

Ditzelfde geldt voor de gewoontes die we hadden: met z’n allen in de file, massaal op kantoor zitten en kilometers afleggen om aanwezig te zijn bij een korte bespreking. Deze tijd van verplicht thuiswerken maakt ons creatiever en laat zien dat er efficiëntere oplossingen zijn. Ik ben erg benieuwd in hoeverre we straks weer terugvallen in onze oude gewoontes.

De komende weken moeten we er met elkaar het beste van maken. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen het beste van zichzelf laten zien en hoe onze inwoners er voor elkaar zijn.

De Jumbo en de Expert die acties opzetten om de lokale horeca te helpen, muzikale optredens bij de verzorgingshuizen, paasliederen zingen bij de hospice en al die mooie stoepkrijttekeningen die zijn gemaakt voor de drone-vlucht van Rebonieuws. Zomaar wat voorbeelden, zomaar wat lichtpuntjes.

We hebben elkaar de komende tijd hard nodig. Let op elkaar, kijk naar elkaar om. Steun onze lokale ondernemers, zodat zij door deze moeilijke tijd heenkomen. stuur een kaartje of bel naar mensen die eenzaam of ziek zijn. Fysiek is de afstand groot, maar toch moeten we juist in deze periode in de aandacht voor de medemens dicht bij elkaar staan.

De gemeenteraad gaat de komende periode ‘gewoon’ door, maar dan digitaal. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Twijfel niet om contact met ons op te nemen! De contactgegevens van alle raadsleden vind je hier op de website van de gemeente.

Veel gezondheid en sterkte toegewenst!

Jan Vergeer
Gemeenteraadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.