03 november 2021

Begrotingsraad

De behandeling van de begroting is elk jaar weer een bijzonder moment, een hoogtepunt zoals sommigen het noemen. Dit jaar is er meer aan de hand. Het is de laatste begroting van de zelfstandige gemeente Brielle waar deze raad nog enige invloed op heeft.

De komende fusie met Hellevoetsluis en Westvoorne heeft daar natuurlijk mee te maken. Met het “risico reductie plan” in de hand en het “arhi protocol” bij de hand zijn we aan het voorsorteren richting nieuwe gemeente. Nog niet alles gaat van een leien dakje, maar we kunnen wel constateren dat het onderlinge vertrouwen tussen de drie raden groeiende is.

In de vorige raadsperiode heeft het CDA aangedrongen op een duurzaam financieel beleid. De afhankelijkheid van de reserves afbouwen en structurele lasten dekken met structurele inkomsten is zoals het hoort. Het college is erin geslaagd dit beleid de juiste handen en voeten te geven met een meerjarenbegroting die in evenwicht is.

Behoud en versterking van de openbare orde, een van de speerpunten van dit college, heeft volgens het CDA aandacht nodig. Bijna dagelijks wordt wel ergens in Brielle vuurwerk afgestoken. Dat is niet alleen bijzonder storend maar ook risicovol en verboden. Daarom geen motie maar een dringend beroep op het college om in actie te komen!
Een goed voorbeeld van het luisteren naar de oppositie is het extra geld dat het college nu uitrekt om een visie voor alle (andere) beeldbepalende kerkgebouwen te ontwikkelen. Wij hebben daar ons als CDA eerder sterk voor gemaakt.

De coalitie zit met het college aan het stuur, maar het besturen van een gemeente doe je samen. Samen en met elkaar, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid. En in het belang van en met onze inwoners, want daar doen we het tenslotte voor.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.