09 maart 2023

CDA Den Haag: Red het KNRM-reddingshuisje op Scheveningen!

De gemeente moet elementen van het KNRM-reddingshuisje redden. Dat stelt CDA-raadslid Hinke de Groot in een motie die donderdag door de gemeenteraad is meegenomen. 

Jaren geleden zijn plannen aangenomen door de gemeenteraad om de Visafslag te herontwikkelen. Het reddingshuisje dreigt daardoor te sneuvelen. De Groot: “Het reddingshuisje is cultureel erfgoed en een markant herkenningspunt voor elke inwoner van Scheveningen. Daarom moet de gemeente zorgvuldig omgaan met dit erfgoed en kijken welk elementen behouden kunnen worden en een plek kunnen krijgen op Scheveningen.”

Daarom diende het CDA een motie in die het college oproept om een lijst te maken van alle elementen van het reddingshuisje en aan te geven welke elementen behouden kunnen worden. Naast de gemeente Den Haag, heeft ook de provincie Zuid-Holland hierin een belangrijke rol. Ook CDA-statenlid Michel Rogier zet zich in: “CDA Zuid-Holland heeft oog voor cultureel ergoed, van de grote percelen als Villa Ockenburgh tot het KNRM-reddingshuisje. Het is belangrijk dat de provincie zich inspant voor behoud van cultureel erfgoed en hulp biedt aan gemeenten.”

De Groot roept het college van Den Haag dan ook op te kijken of er initiatieven vanuit de samenleving zijn die bijvoorbeeld betrokken zijn bij heronwikkeling van andere projecten op Scheveningen, en interesse hebben in elementen van het gebouw. Erfgoedvereniging Heemschut maakte in een brief eerder ook haar zorgen bekend aan de gemeenten en zou hier bijvoorbeeld bij betrokken kunnen worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.