21 januari 2018

De Week van Michel over kerken, grachten, kruispunten en de markt...

Het was een zeer divers weekje in onze mooie stad!

Maandag
Uit RTL-onderzoek blijkt dat het kruispunt Neherkader-Waldorpstraat-Hildebrandplein één van de gevaarlijkste kruispunten van Nederland is.
Er zijn vaker kruispunten daar in de buurt ingedeeld in dezelfde categorie. Zoals het kruispunt Waldorpstraat-Vaillantlaan, dat we in Den Haag kennen als ‘De Put’, omdat deze route, die onder het viaduct van het spoor doorloopt, voeger bij iedere regenbui zo’n beetje blank stond.

Het Hildebrandplein is na investering van vele miljoenen euro’s nog steeds een draak van een verkeersknooppunt.
Ik heb hier al vaker aandacht voor gevraagd en ook nu trek ik weer aan de bel.
Zie ook de reportage bij Omroep West

In de avond hebben we en leuke bijeenkomst met oud CDA-Raadsleden en CDA-Wethouders!

Dinsdag
Op verzoek van het Dagelijks Bestuur van de Commissie Loosduinen kom ik langs om uit te leggen wat het CDA de afgelopen jaren voor Loosduinen heeft gedaan en wat de plannen van het CDA voor de komende Collegeperiode zijn.
Altijd leuk om bij deze adviescommissie van bewoners en ondernemers uit Loosduinen langs te gaan.

De Commissie Loosduinen is sinds de vrijwillige annexatie van Loosduinen in 1923 hét adviesorgaan van het College en Burgemeester voor het stadsdeel Loosduinen. Ik heb lang deel uit gemaakt van het Dagelijks Bestuur en ben zelfs vice-voorzitter geweest. Omdat ik weet hoe het werkt, kan ik soms goed boos worden wanneer deze commissie voorafgaand aan besluiten niet goed geïnformeerd is.

Zie hier mijn recente filmpje over dit onderwerp.

De afgelopen jaren heeft het CDA met bewoners en ondernemers o.a. meegewerkt aan het realiseren van het burgerinitiatief Buitenplaats Ockenburgh (één van de verkiezingspunten in 2014), de Groen-Gele parkeerzone (een CDA-idee) in de Loosduinse Hoofdstraat en hebben wij een bijdrage geleverd aan de initiatieven en budgetaanvragen voor de nieuwe bestratingen in Kraayenstein.

Wat het CDA betreft, gaan we de volgende Collegeperiode ook de straten in andere Loosduinse wijken aanpakken. We werken verder aan plannen om het erfgoed in Loosduinen voor de komende generaties veilig te stellen en nog meer onder de aandacht te brengen.
Daarnaast is het zaak dat er een visie komt waarmee we, samen met de eigenaren van de winkels, het winkelcentrum van Loosduinen kunnen upgraden. Hier moet echt de komende Collegeperiode werk van gemaakt worden.
Verder moet Vroondaal aangesloten worden op het Haags OV- en Fietsnetwerk, zoals in mijn aangenomen motie staat.

Ook wil ik verkennen of het mogelijk is om de Loosduinse Vaart weer open te maken.

Dit klinkt luchtfietserij, maar zie hier hoe dit opnieuw mogelijk kan worden.

In de avond ben ik met raadsleden te gast bij de Leids Universitair Medisch Centrum – Campus Den Haag. Voor een zaal van medici, directeuren van zorginstellingen en ziekenhuizen, huisartsen en studenten moeten we, aan de hand van stellingen, ons politieke standpunt duidelijk maken.
Tijdens het debat leggen deskundigen in de zaal uit dat de benodigde hulp voor verwarde personen vaak lang op zich laat wachten. Na constatering en vaststelling van de hulpvraag door bijvoorbeeld de huisarts, duurt het soms nog 9 weken voordat er professionele hulp geboden kan worden.

Dit moet anders wat het CDA betreft. In het programma van het CDA hebben we dan ook opgenomen dat geestelijke gezondheidshulp (GGZ) toegevoegd moet worden aan de wijkzorgteams in Den Haag.

Het idee krijgt bijval van deskundigen en na afloop spreken directeuren van zorginstellingen mij aan en bieden hulp aan om dit idee te concretiseren.

Door GGZ-hulp toe te voegen aan wijkzorgteams, waar het CDA Den Haag voor pleit, heb je een palet aan zorgprofessionals, die de wijk en de patiënten in de gaten kunnen houden én die direct hulp kunnen biedenMichel Rogier

Het idee komt voort uit werkbezoeken die enkele fractieleden, waaronder ikzelf, hebben gebracht aan zorginstellingen, aan de politie maar ook aan bewonersorganisaties.
Door bezuinigingen op begeleid wonen is er ook minder begeleiding voor personen die na afloop van een behandeling weer moeten integreren in woonbuurten, waardoor terugval vaker lijkt voor te komen.
Hierdoor ontstaan vervolgens weer klachten uit de buurt en is er veel werk voor de politie bijgekomen. Niemand is hierbij gebaat. De patiënt niet, de buurt niet en de politie niet.
Door GGZ-hulp toe te voegen aan wijkzorgteams, waar het CDA Den Haag voor pleit, heb je een palet aan zorgprofessionals, die de wijk en de patiënten in de gaten kunnen houden én die sneller hulp kunnen bieden.

Woensdag
In de Commissie Samenleving hebben we het over de tariefopbouw van de kramen op de Haagse Markt.

Over dit punt steggelen we al twee jaar met de wethouder. Het punt is, dat toen het tarief voor de Haagse Markt met algemene stemmen is aangenomen door de Raad, wij er van uit gingen dat in dit tarief ook de servicekosten, zoals schoonmaakkosten etc., waren verdisconteerd. Zo was het namelijk ook geregeld bij de vorige uitbater, de firma Post.

De huidige uitbater, de gemeente zelf, berekent nu de servicekosten als extra kostenpost door.
Bovendien is het voor ondernemers al jaren onduidelijk hoe deze servicekosten zijn opgebouwd en hoe de aanbesteding van de schoonmaak en het onderhoud van de marktinstallaties tot stand is gekomen. Zijn er bijvoorbeeld verifieerbare offertes aangevraagd? Kortom, er blijven maar vragen hangen, waardoor de sfeer tussen ondernemers en de gemeente steeds grimmiger wordt. Dit is niet goed voor de gemeente, niet goed voor de ondernemers en uiteindelijk niet goed voor de sfeer op de markt.
De wethouder belooft wederom de benodigde informatie aan te leveren. De commissie geeft hem hiervoor nog heel even de tijd, maar een Rekenkameronderzoek lijkt onafwendbaar.

Wat het CDA betreft, wordt de Haagse Markt zo snel als mogelijk de komende Collegeperiode verzelfstandigd en valt deze markt, net als andere winkelcentra, onder Stedelijke Economie waardoor de markt volwaardig kan participeren in de ontwikkelingen in de winkelgebieden eromheen zoals de Hoefkade, Paul Krugerlaan en de Hobbemastraat.
Dit kan een mooi Groen-Geel winkelgebied worden met een zeer divers aanbod van bedrijven en culturele instellingen. En mét een bijpassend Groen-Geel parkeertarief. Dus lekkâh wènag betalen!

Bij de behandeling van het Ontwerpkader Haagse grachten benadruk ik het CDA standpunt dat wanneer de tramtunnel wordt verlengd (plannen hiervoor zijn in  de maak), het water weer terug moet komen op de Prinsegracht, met aansluiting op de Brouwersgracht.
In het plan mis ik nog een aspect: het is mijn jarenlange pleidooi om bij het Centraal Station een volwaardige haven te maken voor rondvaartboten.

Omdat dit Ontwerpkader een opsomming is van alle plannen die tot 2040, bij gelegenheid en bij voldoende budget, kansrijk zijn, vind ik dat ook dit idee in het Ontwerpkader meegenomen moet worden. De wethouder ziet dit gelukkig ook zo.

De beginnende storm staat een etentje vanavond op het strand van Scheveningen niet in de weg.

Donderdag
Hofstad Lyceum, waar ik naast mijn Raadslidmaatschap voor werk, krijgt vandaag bezoek van Mark Rutte. Hij is aanwezig bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen onze school en verzorgingshuis Duinhage. Het is voor jong en oud een gezellige bedoeling.
Zie hier het verslag van Omroep West

In de namiddag is er een historisch moment in Loosduinen: de initiatiefnemers van het burgerparticipatieproject Buitenplaats Ockenburgh krijgen officieel de sleutel van het gerenoveerde Landhuis Ockenburgh.

Geweldig dat dit is gelukt! Heel veel bewoners en ondernemers in Loosduinen en het Westland hebben hier keihard aan gewerkt en politiek gezien was het een huzarenstukje. Inwoners van Loosduinen hebben hun droom kunnen verwezenlijken en hebben zélf de regie gekregen over dit historisch stukje Loosduinen.

In de avond ga ik met enkele fractiegenoten en met een aantal andere partijen, die het Haags Klimaatakkoord hebben ondertekend, naar een bijeenkomst over dit thema.
Dat klinkt saai, maar is het allerminst, want het is in de vorm van een pubquiz, waarbij we worden getest op onze kennis over dit onderwerp

Vrijdag

Voor de vrimibo heb ik vandaag afgesproken met Desiree op de Grote Markt bij VaVoom. Daar is het altijd gezellig. Later op de avond worden we welkom geheten bij de Koninklijke Schouwburg voor het hilarische toneelstuk ‘The Play that goes wrong.

We hebben het op een ongegeneerde manier uitgegierd en rolden bijna van onze stoel van het lachen. Heerlijk!

Zaterdag
Vroeg op voor een ontbijt met Frans van Gaalen. Frans houdt zich bezig met het vastleggen van de geschiedenis van Loosduinen en zo nu en dan praten we elkaar even bij. We bespreken de voortgang van zijn boek Platglas 2 met verhalen van Loosduiners, waaronder ik. Zijn eerste boek, Platglas, is inmiddels in Loosduinen een bestseller en het vervolg is dus al weer in de maak!
Het is goed dat de geschiedenis van Loosduinen wordt verteld en door middel van boeken en andere media wordt doorgegeven.

In de Onze-lieve-vrouw Hemelvaartkerk in Loosduinen geef ik het startsein voor Kerkbalans, de jaarlijkse actie om geld in te zamelen voor het behoud van kerken.
In mijn toespraak benadruk ik het belang van het behoud van kerkgebouwen. Mensen zien de waarde hiervan helaas vaak pas in op het moment dat een kerk daadwerkelijk de deuren moet sluiten en de sloopkogel voor het kerkgebouw dreigt. 

Ik pleit er daarom voor dat, in een situatie waarbij een geloofsgemeenschap de kerk zelf niet meer financieel in stand kan houden, de gemeente Den Haag, samen met de eigenaren van de kerk en de buurt, op zoek gaat naar een aanvullende alternatieve invulling van de kerk. Zie het als een ‘buurthuis van de toekomst 2.0’.
Indien nodig moet de gemeente Den Haag ook bereid zijn om financieel een steentje bij te dragen, als de kerk gebruikt kan worden voor samenkomsten, in welke vorm dan ook. Dat hier behoefte aan is, bewijzen de recente ontwikkelingen rond de Bethelkerk en de Valkenboskerk.
Zeker in een stad als Den Haag, waar steeds meer sprake is van verdichting, zijn dergelijke locaties met een maatschappelijke bestemming bijzonder waardevol.
Meer over de actie Kerkbalans is hier te vinden.

De dag van vandaag sluit ik af bij de druk bezochte nieuwjaarsreceptie van Wijkberaad Leyenburg waar ik onder het genot van een hapje en een drankje de zorgen en wensen met bewoners en bestuur bespreek.

Zondag
Rustdag!

                 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.