19 april 2023

Hinke de Groot in de Telegraaf: "Bouw niet elke postzegel vol!"

Op woensdag 19 april stond CDA-raadslid Hinke de Groot in de Telegraaf over de ambities voor woningbouw in Den Haag. Lees het volledige artikel hieronder!

DEN HAAG Er zit een grens aan de groei van de Den Haag. Dat stelt CDA-raadslid Hinke de Groot. „Geen woningbouw op ’postzegels’, die lege plekken zijn hard nodig voor voorzieningen en groen”, maant De Groot.

De Regionale Realisatieagenda Woningbouw Haaglanden staat donderdag tijdens de raadsvergadering op agenda. Hierin staat dat Den Haag de ambitie heeft om er jaarlijks vierduizend woningen bij te bouwen. In heel Haaglanden gaat het om 74.500 woningen die erbij moeten komen tot 2030. „Dat is al een flinke klus om te klaren. Laten we ons eerst maar eens richten op het halen van deze ambitie”, legt De Groot uit. 

„Het eerlijke verhaal is daarnaast dat we niet ongebreideld kunnen groeien als stad. Het moet ook leefbaar blijven en tegelijkertijd moet woningbouw hand-in-hand gaan met voldoende voorzieningen.” 

Het raadslid heeft een motie klaarliggen waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen niet elk leeg stukje stad vol te bouwen. „Woningbouw gaat niet alleen om het stapelen van stenen. Ook al is de woningnood hoog, de leefbaarheid moeten we niet uit het oog verliezen en voldoende voorzieningen voor de huidige en toekomstige bewoners.” Daarom wil het CDA dat voorzieningen als randvoorwaarden worden opgenomen voordat groen licht wordt gegeven aan nieuwbouwprojecten. Het plan van corporatie Staedion om meer te kijken naar het benutten van lege plekken en panden in tijden van woningnood, stuit haar daarom tegen de borst. „Ik snap de creatieve blik, maar in plaats van woningen in een leeg pand, zie ik daar liever een huisarts in.” Op de lange termijn zou De Groot graag een analyse zien van het aantal woningen versus voorzieningen en inwoners.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.