23 maart 2023

Hinke de Groot in de Telegraaf: "Ook verduurzamingssubsidies voor middeninkomens"

Hinke de Groot stond op donderdag 23 maart in de Telegraaf over verduurzamingssubsidies. Zij vindt dat middeninkomens hierbij niet buiten de boot mogen vallen. Lees het volledige artikel hieronder!

'Middeninkomens buiten de boot'

DEN HAAG - CDA en VVD vrezen dat Haagse middeninkomens buiten de boot vallen bij de versnelde aanpak van de gemeente om 10.000 woningen per jaar met energielabel E, F of G aan te pakken. „Deze bewoners dreigen het kind van de rekening worden”, stelt Hinke de Groot (CDA).

Den Haag ondersteunt verhuurders, corporaties en woningeigenaren in de particuliere en sociale sector bij het versneld verduurzamen en opknappen van hun bezit. Dat wordt bekostigd met (rijks)subsidies, Eneco-gelden, fondsen of met hulp bij het aanvragen van (landelijke) subsidies. Van de 260.000 woningen in Den Haag zijn ongeveer 100.000 woningen nog voorzien van energielabel E, F of G.

„De aanpak is positief, maar ik word niet overal vrolijk van”, zegt raadslid Chris van der Helm (VVD). „Het lijkt erop dat de focus vooral ligt op woningen in wijken als Laak, Transvaal, en Rustenburg-Oostbroek met lage inkomens. Wij willen niet dat middeninkomen in wijken als de Bomen- en Bloemenbuurt bij de EFG-aanpak buiten de boot vallen. Juist in dat soort wijken zijn ook relatief veel woningen met een laag energielabel”, wijst het raadslid.

De Groot wijst erop dat Hagenaars met een gemiddeld inkomen steeds vaker worstelen met het betalen van duurdere boodschappen en de hogere energierekening. „Ook deze groep kampt met energie-armoede. Het lijkt nu of er een extra eis wordt toegevoegd door ook te kijken naar de financiële capaciteit. Hierdoor komen middeninkomen in het gedrang.”

Dat mensen met een laag inkomen in een tochtige woningen geholpen moeten worden, staat wel buiten kijf. Van der Helm: „Het moet alleen én én zijn. Ook middeninkomens hebben het zwaar en dreigen de dupe te worden. Zij kunnen bovendien vaak niet of minder aanspraak maken op toeslagen.” Het isoleren van woningen heeft vele voordelen. „Het helpt tegen tocht, zorgt voor minder hoge energierekeningen en draagt bij aan een beter klimaat.” 

De Groot en Van der Helm vragen donderdag in een debat aan wethouder Arjen Kapteijns om opheldering over het isoleren van tochtwoningen in de hele stad. „We moeten stevig opkomen voor middeninkomens om een tweedeling te voorkomen”, aldus De Groot. „Het is nu te onduidelijk of echt iedereen aanspraak kan maken op de EFG-aanpak. Ook hoor ik veel klachten over het aanvragen van verduurzamingssubsidies. Er worden te veel voorwaarden gesteld en het aanvragen vergt veel administratieve rompslomp.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.