24 mei 2023

Ismet Bingöl in de Telegraaf: "Los parkeerproblemen in de Schilderswijk op!"

Op vrijdagochtend 2 juni stond CDA-raadslid Ismet Bingöl in de Telegraaf over de schriftelijke vragen die hij aan het college stelt omtrent de parkeerproblemen in het gebied rondom de Zoutkeetsingel. Lees de tekst van het artikel hieronder!

DEN HAAG - Bewoners van de Schilderswijk in Den Haag, in het gebied rondom de Zoutkeetsingel, balen als een stekker dat zij hun auto amper kwijt kunnen in de buurt. „Tot 18.00 uur kan hier gratis worden geparkeerd en sinds kort is de drukte nog meer toegenomen. Vermoedelijk door personeel van het ziekenhuis, scholen en mensen die het centrum willen bezoeken”, zegt Ismet Bingöl van het CDA.

Ondernemers en omwonenden zeggen dat overdag de ’parkeerplekken altijd bezet zijn’. Het parkeerprobleem bestaat al jaren, zegt bewoner Tayfun Esen die woont aan de Honselersdijkstraat. „Als je een auto hebt, ben je de klos. Ik rijd rustig een half uur rond voor een parkeerplek. Het is echt ellendig.” Enkele jaren geleden gold er nog wel betaald parkeren van 09.00 tot 00.00 in dit deel van de wijk en was de druk aanzienlijk minder. „Ik heb het idee dat het instellen van parkeren voor vergunninghouders in het Oude Centrum ook zorgt voor extra druk en ook nu parkeert al veel personeel van HMC in de buurt.”

Adem Erel woont al 25 jaar in de buurt. „Ik word duizelig van het rondjes rijden. Bewoners ’jagen’ op een parkeerplek. We zijn het helemaal zat.” Veel bewoners verzinnen hun eigen regels en parkeren in plantsoenen of plekken waar het niet mag. „Dan maar een boete, denk je soms”, verzucht Erel, die het oneerlijk vindt. „Ik betaal 350 euro voor mijn tweede auto en heb nooit een plek. Ik vind het niet erg om te betalen, maar ik wil dan wel een plekje.” Ziekenhuis Haaglanden Medisch Centrum (HMC) ligt op steenworp afstand van de buurt en heeft plannen om het parkeerbeleid aan te passen. Alleen personeel dat op onregelmatige tijden werkt of ver weg woont kan later dit jaar gratis gebruik maken van de parkeergelegenheid. Overdag moeten personeelsleden een kleine vergoeding betalen. Bewoners ’houden hun hart vast’. Maar een woordvoerder zegt dat het parkeren bij HMC zelf ’vele malen goedkoper is dan in de buurt’.

„Er is hier al jaren een parkeerprobleem”, zegt Bingöl. „Je ziet mensen zelfs in het groen staan of op de stoep.” De bewoners starten een handtekeningenactie om het betaald parkeren te verruimen. Het raadslid begrijpt de frustratie. „Zij hebben betaald voor een vergunning, maar hebben hier geen profijt van.” Om het probleem op te lossen, moeten de tijden voor betaald parkeren worden verruimd. „Vanaf 09.00 uur. Dat is de kortste klap.” CDA stelt vragen aan het stadsbestuur over de parkeerperikelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.