09 november 2023

Minder regels en meer hulp voor warme klaslokalen

DEN HAAG – Veel schoolgebouwen worden niet verduurzaamd en geïsoleerd, vanwege belemmerende regels voor bescherming van monumenten. Kinderen zitten daardoor in de winter in de kou of in de zomer met tropische temperaturen in de klas. Dat moet anders vindt het CDA. Daarom doet het CDA Den Haag voorstellen om juist hulp en begeleiding te bieden voor monumentale schoolgebouwen in Den Haag.

Uit een ronde langs Haagse basisscholen en midelbare scholen blijkt dat lang niet alle gebouwen zijn verduurzaamd of geïsoleerd. De schoolbesturen zouden dat wel graag willen, maar lopen tegen extra regels en papierwerk aan voor het opknappen van monumentale panden. “De kille regels uit het ijspaleis laten hiermee kinderen in de kou zitten. We zouden deze scholen juist moeten helpen om te verduurzamen en te isoleren, zodat kinderen in een fatsoenlijk verwarmd klaslokaal zitten.”, vindt raadslid Hinke de Groot. CDA-fractievertegenwoordiger Jolijn Standhardt: “Kinderen moeten zich volop kunnen ontwikkelen op school. En dat werkt niet als het ijskoud of juist boven de 30 graden is in de klas.”

Veel schoolgebouwen in Den Haag hebben een monumentale status. Hiermee wordt de historische en karakteristieke uitstraling van het gebouw beschermd. Maar dit zorgt ook voor extra regels en papierwerk om het gebouw te mogen opknappen. In de zogenoemde erfgoedverordening van gemeenten is namelijk geregeld dat je een monument niet zomaar mag slopen, verbouwen of aanpassen. Ook als dat nodig is voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of isoleren van het pand. Het is helaas voor veel scholen onduidelijk of zij hun gebouw met monumentale status vergunningsvrij mogen verduurzamen. Eerder stelde het CDA ook al schriftelijke vragen, vanwege signalen van initaitiefnemers dat zij een zogenoemde extra beginselenaanvraag moesten doen om er überhaupt achter te komen of zij een vergunningsprocedure moeten doorlopen. Dat zorgde er juist voor dat zij helemaal afzagen van verduurzaming.

Op de website van gemeente Den Haag wordt wel verwezen naar verduurzamingsmaatregelen, maar volgens het CDA is er nog veel meer nodig om te versnellen met verduurzamen. De Groot: “De gemeente moet maatschappelijke organisaties zoals onze scholen procatief helpen om te verduurzamen, in plaats van te verwijzen naar administratieve procedures. Bovendien helpt isoleren ook om de hoge energierekeningen voor scholen omlaag te brengen.”

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 9 november heeft de CDA-fractie daarom een motie ingediend voor minder regels en meer hulp aan scholen. Deze motie is unaniem aangenomen.

Lees het artikel hier: Dagblad070 | CDA wil minder regels en meer hulp voor warme klaslokalen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.