23 juni 2021

Zet nieuwe subsidieregels vrijwilligersorganisaties per direct on hold

Veel Haagse vrijwilligers zullen straks hun geweldige werk niet meer kunnen doen. En menig maatschappelijke organisatie zal moeten vrezen voor het voortbestaan. Dat valt te lezen in een noodkreet van een grote hoeveelheid Haagse vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke instellingen. De oorzaak? De invoering van nieuwe subsidieregels door de gemeente Den Haag.

“Onacceptabel en het gevolg van een totaal gebrek aan gevoel van het stadsbestuur voor de leefwereld van vrijwilligers en hun organisaties, vindt CDA-fractievertegenwoordiger Astrid Frey: “blijkbaar lukt het de gemeente niet vrijwilligersorganisaties echt als partner te zien. We hebben hier te maken met een fundamenteel probleem. De gemeentelijke overheid is er voor onze inwoners, niet andersom. De gemeente moet echt zijn uiterste best gaan doen om op zoek te gaan naar nieuwe verbintenissen met het hart van de Haagse samenleving: de vrijwilligers en hun organisaties. Aan de slag, gemeente!”

Middels schriftelijke vragen uitte het CDA Den Haag al vorig jaar december zijn zorgen over de invoering van deze nieuwe subsidieregels. Diverse schriftelijke vragen en moties over het betrekken van vrijwilligers en maatschappelijke organisaties volgden. Hun noodkreet is voor Frey reden om het college op te roepen om de invoering van het nieuwe systeem zo snel mogelijk on hold te zetten. “Test het nieuwe systeem, maar blijf ondertussen de oude subsidieregels hanteren, net zolang totdat we we honderd procent zeker weten dat de vrijwilligersorganisaties geen negatieve effecten van de nieuwe regels zullen ondervinden. Voer pas dan de nieuwe regels in.” zegt Frey: “En kom met een ruimhartige overgangsregeling voor alle vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke instellingen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.