10. Hans Alderliesten

Kandidaat gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gepassioneerd, aandachtig en zorgvuldig

Hans Alderliesten (1987) groeide op in Putten en woont sinds 2009 in Gouda. In de woonkamer staat een witte piano, daarnaast een muziekstandaard met bladmuziek van Bach.

 

Muziek

Het is een muzikale familie, zijn kinderen (8 en 10) spelen fluit en Hans speelt piano en orgel. “Na acht jaar orgelles op de muziekschool zou ik naar het conservatorium gaan. Daar ben ik toch niet naartoe gegaan omdat ik twijfelde over een professionele carrière in de muziek.” Al zeventien jaar heeft hij les van Ab Weegenaar, in de Bovenkerk in Kampen. “Ik ben organist in een aantal kerken in Reeuwijk, Sluipwijk en Gouda. Bij begeleiden van kerkzang moet je leiding nemen, de sfeer van de dienst begrijpen. Ik ben altijd bezig met wat gebeurt er om me heen, wat hebben mensen nodig. Ik ben daar heel zorgvuldig in.”

 

CDA

Hans is voorzitter van het CDA in Gouda en hij doet dat met hart en ziel. “Ik hou van het CDA, ik ben een partijman, ik vind het leuk om met mensen te zijn die zich inzetten voor de samenleving. Mijn termijn loopt over een enkel jaar af, dan zit ik twaalf jaar in het bestuur. Het is een mooie club mensen.”

 

Verlies

Als senior-adviseur sociale vraagstukken bij Movisie is hij bezig met thema’s zoals eenzaamheid, bestaans(on)zekerheid en dementie. Grote vraagstukken gaat hij niet uit de weg. “Ik ga dat juist aan, wellicht door wat ik zelf heb meegemaakt.”

Zijn vrouw overleed ongeveer drie jaar geleden. Een paar weken na de geboorte van hun jongste kregen ze te horen ze borstkanker had. “We wisten gelijk dat het ernstig was, het was al uitgezaaid. Een mens heeft ontzettend veel hoop. Dat is ook leven. Ik ben veel met Augustinus bezig en die zegt: ‘De mens is begiftigd met het vermogen om opnieuw te beginnen.’ Wij kunnen besluiten, ik ga het vandaag anders doen. Een nieuw begin maken, weer opstaan. Je kan de omstandigheden niet altijd veranderen, maar wel de manier waarop je er mee omgaat.”

Na vier jaar kwam de tweede diagnose en werd hen verteld dat de artsen niets meer konden doen. “Ik mantelzorgde, werkte en zorgde voor de kinderen. Ik weet niet hoe ik dat gedaan heb, hoe ik overeind gebleven ben. Het is een kracht die ik van Boven krijg.” Hans schreef er een boek over Overhoop en overleven.

 

Augustinus

Over een aantal jaar hoopt Hans te promoveren op Augustinus, zijn inspiratiebron. Hans schreef meerdere boeken over de kerkvader, theoloog en filosoof uit de vierde eeuw. Augustinus zegt: ‘Het zijn slechte tijden, dat zeggen de mensen tenminste. Laten wij dan liever goed leven, want zoals wij zijn, zo zijn de tijden.’ Het is de lijfspreuk van Hans. “Naar de mens kijken en daarop aanpassen wat je beleid is, dat spreekt me waanzinnig aan. Met dat soort dingen ben ik in mijn werk ook bezig. Dat is ook wat wij als CDA willen zijn, een partij die naast mensen staat en naar mensen luistert.”

 

Idealen

Hans is bescheiden, het moet niet om hem gaan, dat wil hij niet. “Ik hoop dat ik voor waarde kan zijn voor andere mensen. Een ander mens op het spoor van de genade brengen, op het spoor van blijdschap. De wereld net iets beter achterlaten.”

 

Hans Alderliesten

Nr. 10 op de kieslijst van CDA Gouda - gemeenteraardsverkiezingen 2022

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.