06 april 2024

Route 2026

Route 2026

Alweer 2 jaar geleden waren er verkiezingen voor de gemeenteraad. Het is tijd voor een terugblik en een vooruitblik naar 2026. De CDA-fractie en bestuur hebben op basis van het verkiezingsprogramma ‘’Voor een dorp dat we willen doorgeven’’ gewerkt aan een aantal zaken. 
Financiële degelijkheid is voor het CDA van groot belang. Dus niet toekomstige generaties opzadelen met onnodige schulden. De CDA-fractie is van mening dat het college gedegen begrotingen heeft voorgelegd. Nu is het ook tijd voor prioriteitstelling. Politiek betekent keuzes maken. Er ligt veel op het bordje: onderwijshuisvesting, onderhoud aan wegen, de brug Marsstraat, Huis van de gemeente en nog andere onderwerpen. Gemeenten krijgen ook in toenemende mate te maken met de kosten van vergrijzing, denk aan de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
We vinden het gesprek met inwoners van belang. Zo zal de fractie op 12 april zwerfvuil gaan prikken in Beneden-Hardinxveld. Helpt u ook mee? Een schone en groene leefomgeving is van groot belang. Is het een idee dat inwoners van een nieuwbouwwoning standaard een gratis boom krijgen voor een hun/ haar nieuwbouwtuin? Dat past in de actie ‘’preventief’’ tegels wippen.
Dit brengt mij op de woningbouw. Een rondje op Funda wijst uit dat in Boven-Hardinxveld op dit moment geen huizen te koop staan. Het is echt zaak om voor Boven-Hardinxveld na te denken over kleinschalige woningbouw voor ‘’Betaalbare’’ tussenwoningen tot circa € 390.000. Wij juichen een particulier initiatief zoals appartementen in de meubelwinkel van Romijn op de Buurt zeer toe.
Richting de zomer staat een aantal interessante onderwerpen op de raadsagenda. Allereerst de keuzes in investeringen in relatie tot de nieuwe begroting 2025, wat weegt hierbij het zwaarst? Recentelijk is het rekenkamerrapport over het jeugdbeleid in de raad besproken. Wij zijn erg benieuwd naar het plan van aanpak om te komen tot het verkorten van de wachtlijsten. Tenslotte ook de uitwerking van de motie ‘’Samen verder’’. Dit naar aanleiding van het rapport ‘’Van verdeeld naar gedeeld leiderschap’’. Belangrijke vraag hierbij is hoe Hardinxveld-Giessendam er over 15 jaar uit moet zien. Wij zijn erg benieuwd naar uw ideeën over de toekomst van ons dorp. Geef ze door!

Timon van Zessen
Burgerlid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.