31 maart 2017

Afvalverwerking in Hillegom

Donderdagavond 30 maart was er een bijeenkomst georganiseerd door wethouder Anne de Jong om de Raad te informeren over Afvalverwerking. Eind van de avond sprak ook de wethouder van Lisse ons toe over het proces in Lisse.

Uitgangspunt is dat er landelijk (waarschijnlijk in een internationaal verband) afgesproken is de afvalstroom zo in te richten dat tenminste 75% hergebruikt kan worden. De Hillegomse Raad heeft in 2014 besloten zich aan dit besluit te conformeren.

De huidige stand van zaken is gemiddeld genomen 52%, in Hillegom is het scheidingspercentage 54%. Qua tarieven bevinden we ons in de middenmoot en Hillegommers zijn tevreden over de afvalverwerking.

Om het doel van 75% te bereiken zijn diverse maatregelen nodig. Het lastige daarbij is dat de eerste hobbel voor 2020 al een serieuze hoeveelheid is maar dat de lat voor 2025 nog hoger ligt. Duidelijk is, o.a. uit ervaringen bij gemeenten die dit al tientallen aren hiermee ervaring hebben, dat de benodigde afname van het restafval niet met de huidige inspanningen te bereiken is.

We komen van een lineaire afvalstroom, van productie via consumptie naar afval en het ultieme doel is te komen naar een situatie van een circulaire afvalstroom waarbij van productie via consumptie via gescheiden afval naar 100% hergebruik de cirkel opnieuw betreden kan worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het eindpunt te bereiken. De producenten moeten zich inspannen om betere resultaten te bereiken voor wat betreft herbruikbaar afval. Afval kan verder aan de bron gescheiden worden. Dat is wat nu in Hillegom aan de hand is. We scheiden papier en GFT aan huis en bijv. glas en kleding via centrale bakken. Voordeel van deze scheiding is dat de kwaliteit van alles wat geen restafval is, duidelijk hoger is en dus een meerwaarde heeft in vergelijking met de situatie dat geen scheiding aan de bron plaatsvindt.

Het restafval, dus alles dat niet bij de bron gescheiden wordt, kan via diverse processen ook nog gescheiden worden. Zo is het bijvoorbeeld aan te bevelen blik via het restafval af te voeren omdat dit aan het einde van het proces, na het verbranden van dit restafval, eenvoudig te scheiden is.

Het scheiden van het restafval is een duur proces en in veel gevallen staat dit proces nog in de kinderschoenen. Het rendement is naar verwachting in de huidige situatie zo’n 6-7%. Dat betekent dan ook dat alleen deze keuze niet leidt tot het behalen van de doelstelling van 75%.

De methode die het meest succesvol is, is een combinatie van omgekeerd inzamelen met gedifferentieerde tarieven (Diftar).

Wat betekent dat? Dat betekent scheiden aan de bron. Dus inwoners krijgen de mogelijkheid om het gescheiden afval aan te bieden. Dat geldt ook voor het restafval. Alleen de wijze van ophalen wordt gewijzigd. Het restafval wordt niet meer aan de deur opgehaald maar moet in speciale containers gedeponeerd worden.

Gedifferentieerde tarieven betekent dat afval scheiden beloond wordt en restafval belast wordt. Het belonen betekent normaal gesproken gratis en het restafval betekent een zak wegbrengen waar ook nog een tarief aan hangt. Zoals in Lisse, een zak € 1,55 kost.

Weer heel veel om over na te denken. Komende periode komt het College met een startnotitie.

In Kassa van zaterdag 1 april (geen 1-april grap!) stond Afvalverwerking via DIFTAR als onderwerp van gesprek op de rol. Kijk vanaf de 28e minuut naar het onderwerp en het zal blijken dat meer wegen naar Rome leiden:

http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/387163/Kassa.html

 

In Kassa van 1 april jl. (geen grap) is er vanaf de 28e minuut het onderwerp Afval scheiden dat het beeld vult. DIFTAR heeft nadelen naast voordelen en Nascheiden, dus het scheiden van het afval nadat het bij de verwerker is afgeleverd, heeft voor plastic scheiden voordeel.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.