20 april 2017

Schriftelijke vragen over ontwikkeling nieuwkomers tot zelfbewuste burgers

Op 20 april jl. stelde de CDA-fractie in Hillegom schriftelijke vragen aan het college over nieuwkomers in Hillegom.

In Hillegom vestigen zich nieuwkomers: arbeidsmigranten uit bij voorbeeld Polen, statushouders uit bijvoorbeeld Syrië. Gezinnen uit andere landen en met andere culturen komen definitief wonen in Hillegom. Het CDA vraagt zich af hoe we in Hillegom zorgdragen dat deze mensen de kans krijgen zich te ontwikkelen tot zelfbewuste burgers, die in onze maatschappij volledig mee kunnen doen.

Het CDA heeft de volgende vragen schriftelijk gesteld:

  1. Nieuwkomers zijn zelf verantwoordelijk voor hun inburgering en het leren van de Nederlandse taal; momenteel lezen en horen wij dat er veel mis gaat met het taalonderwijs en het halen van het examen. Hoe is dat in Hillegom? Is er zicht op het taalonderwijs dat de nieuwkomers in Hillegom volgen?
  2. Is er zicht op het integreren van de nieuwkomers: lukt het hen bv. het inburgeringsdiploma te behalen en werk te vinden?
  3. Welke faciliteiten zijn er in Hillegom voor kinderen van nieuwkomers om de Nederlandse taal en cultuur te leren?
  4. Hoe komen kinderen met een taalachterstand in de voorschoolse periode in beeld?  
  5. Is er op de peuterspeelzaal en kinderdagverblijven voldoende aandacht voor kinderen met een taalbarrière? Geeft voor- en vroegschoolse educatie (VVE) hier voldoende antwoord op?
  6. Is er ook op de basisscholen en het voortgezet onderwijs extra aandacht voor kinderen met een taalbarrière?
  7. Maken nieuwkomers gebruik van de faciliteiten die Hillegom biedt? Worden nieuwkomers en hun kinderen bijvoorbeeld lid van (sport)verenigingen?  Krijgen de kinderen zwemles? Maken nieuwkomers gebruik van de culturele instellingen, bv. de bibliotheek of de muziekschool?
  8. Via het jeugdsport- en jeugdcultuurfonds wordt de financiële drempel om bv. zwemles te krijgen, verlaagd. Op welke wijze worden nieuwkomers op de mogelijkheden van het jeugdsport- en jeugdcultuurfonds gewezen? Maken nieuwkomers gebruik van het jeugdsport- en jeugdcultuurfonds?
  9. In steden zien we dat er onvrede ontstaat bij inwoners wanneer te veel nieuwkomers in 1 straat gehuisvest worden. Het CDA vraagt zich af: Waar wonen de nieuwkomers in Hillegom: wat is het beleid van de gemeente Hillegom hierin? Weten wij waar onze nieuwkomers wonen?
  10. Tot slot, wat doet de gemeente Hillegom verder om nieuwkomers te laten integreren en een goed bestaan in Hillegom te bieden?


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.