30 september 2014

Bestemmingsplan Fordmuseum krijgt groen licht van het CDA

Het Fordmuseum heeft gevraagd haar horeca-activiteiten uit te mogen breiden en jaarlijks een aantal evenementen te mogen organiseren. Dit is noodzakelijk om het bestaan van het museum te waarborgen. Op 18 september behandelde de gemeenteraad van Hillegom het bestemmingsplan dat dit mogelijk moet maken.

Bij het opstellen van het bestemmingsplan is een aantal onderzoeken gedaan waaruit bleek dat de gewenste activiteiten passen binnen de normen voor bijvoorbeeld geluidbelasting, luchtkwaliteit en verkeersbelasting. Desondanks zal het zo zijn dat de omwonenden, door de extra activiteiten, wat meer last ondervinden van het Fordmuseum.

Horeca-staat nauwkeurig beschreven

De gemeente heeft, om de angst voor overlast van omwonenden te beperken, een staat van horeca-activiteiten aan het bestemmingsplan gekoppeld. Hierin wordt beschreven welke horeca-activiteiten wel toegestaan zijn en welke niet. Een partycentrum, dancing of nachtclub kan het daardoor nooit worden. Tevens wil de gemeente een fysieke afscheiding, bijvoorbeeld een haagscherm, tussen het terrein van het Fordmuseum en het omliggende gebied aanbrengen. Deze maatregel zal ook mogelijke overlast beperken.

Het CDA vindt het Fordmuseum een zeer waardevol element als het gaat om de toeristische aantrekkingskracht van Hillegom. Een combinatie, met de er tegenover gelegen pluktuin, versterkt deze aantrekkingskracht nog verder. Daarnaast is het CDA van mening dat de plek van het museum relatief gunstig gelegen is: een goede bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid en relatief weinig zeer direct omwonenden.

Vanwege bovenstaande maar ook vanwege het feit dat een onder de omwonenden gehouden enquête heeft uitgewezen dat het overgrote deel van de omwonenden geen bezwaren heeft tegen de uitgebreidere activiteiten van het Fordmuseum, heeft het CDA besloten in te stemmen met het bestemmingsplan Fordmuseum. Het CDA heeft het college wel gevraagd controle te houden op de naleving van de bepalingen uit het vastgestelde bestemmingsplan, om te voorkomen dat de omwonenden teveel overlast zouden gaan ondervinden.

Fred van Trigt, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.