14 maart 2014

BO: 26 Vragen aan CDA Hillegom

1. Wat is de naam van uw partij?
CDA Hillegom

2. Wie is uw lijsttrekker?
Fred van Trigt

3. Wie is uw wethouderskandidaat?
Wanneer het CDA Hillegom een wethouder mag leveren is dit een in Hillegom woonachtige kandidaat

4. Wat is het oordeel van uw partij over de afgelopen vier jaar?
In de afgelopen 4 jaar is door de coalitie een aantal projecten gerealiseerd die al in de perioden daarvoor in gang zijn gezet. Er zijn nagenoeg geen nieuwe projecten van de grond gekomen. Het project Hart voor Hillegom is daar een uitzondering op. Helaas heeft de coalitie van Bloeiend Hillegom, VVD, D’66 en PvdA financieel flinke steken laten vallen: 4 miljoen overschrijding bij de N208 en 1,2 miljoen bij de realisatie van het sportpark. Het is niet eerder voorgekomen dat er zulke grote overschrijdingen zijn in 1 periode. Daar hadden mooie andere dingen van gedaan kunnen worden. Ze hebben daarnaast tevens een aantal projecten waarover ze de vorige coalitie bekritiseerden ook niet vlot getrokken: de manege, het Fordmuseum, Henri Dunantplein en… Blijkbaar is besturen wat anders dan dingen roepen….

5. Noem de drie belangrijkste concrete zaken die in de afgelopen vier jaar zijn gerealiseerd?
Het CDA heeft in de oppositierol toch een aantal zaken kunnen realiseren:
1. Beperking van de stijging van de lokale lasten als afvalstoffenheffing en rioolheffing. Wat de laatste betreft heeft het CDA ervoor gezorgd dat de teveel geheven heffing in 2014 aan de inwoners van Hillegom wordt terugbetaald.
2. Op sportgebied heeft het CDA bereikt dat er een sporthal gebouwd is die 7 meter hoog is en geen 5 meter zodat er ook op niveau gesport kan worden, dat er een betere toplaag op de hardloopbaan ligt, dat er een meerjarenonderhoudsplan komt voor het nieuwe sportpark zodat dit sportpark tot in lengte van jaren de kwaliteit houdt die nodig is en dat er wederom een sportnota is uitgebracht (terwijl het college van B&W dit niet van plan was).
3. Recent heeft het CDA door middel van een voorstel ervoor gezorgd dat een meevaller van de ISD niet in de post onvoorzien terecht komt (met het risico dat dit bedrag aangewend wordt voor verdere tegenvallers met de N208) maar in de algemene reserve met het doel deze te gebruiken voor tegenvallers die kunnen ontstaan in de overheveling van de zorg naar de gemeenten.

6. Noem de drie belangrijkste concrete zaken die in de afgelopen vier jaar niet zijn gerealiseerd?
De volgende zaken had het CDA graag willen realiseren maar daar hebben wij in de oppositierol geen gelegenheid voor gekregen:
1. Nieuwbouw woningen aan de Leidsestraat (de Triangel). Dit project komt maar niet van de grond. Als het CDA mag deelnemen aan een volgende coalitie is dit een speerpunt.
2. Een onderzoek naar de mogelijkheden voor woningbouw op industrieterrein Hillegommerbeek is niet gehouden ondanks het feit dat de gemeenteraad op initiatief van het CDA heeft uitgesproken dat hier op termijn een waterrijke woonwijk zou moeten worden gerealiseerd. Ook dit punt heeft het CDA wederom opgenomen in het verkiezingsprogramma.

7. Wat zijn de afgelopen vier jaar belangrijke, bestuurlijke zaken/ontwikkelingen die zijn gerealiseerd?
Niet zozeer het realiseren maar wel het ontstaan van een gevoel van urgentie in de Duin- en Bollenstreek dat er een intensieve samenwerking zou moeten komen om de streek 1) op de kaart te zetten 2) slagvaardig te maken 3) een volwaardige gesprekspartner te laten worden voor andere overheden/samenwerkingsorganen 4) interessant te laten worden als toeristische partner voor bijv. Amsterdam/Rotterdam 5) het ambtenarenapparaat meer sterkte en kwaliteit te geven 6) een sterke regio te laten worden waar iedere kern van profiteert.
Het CDA onderschrijft het gevoel van urgentie om als streek gezamenlijk op te trekken.

8. Wat zijn de afgelopen vier jaar bestuurlijke zaken/ontwikkelingen die niet zijn gerealiseerd?
1. De realisatie van een samenwerkingsorgaan waarin de Duin- en Bollenstreekgemeenten met elkaar sterk kunnen worden.
2. Het is het college niet gelukt om een gevoel van vertrouwen in de gemeente bij de inwoners te creëren. Te vaak, de N208 is er een voorbeeld van, wordt niet met een gevoel van respect met belanghebbenden gesproken. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn maar in alle openheid het contact met de inwoners zoeken en onderhouden is voor het CDA een belangrijk aandachtspunt. Wij hebben daar ook in de afgelopen periode aandacht voor gevraagd.

9. Welk onderwerp zorgde voor de meest interessante discussie?
De uitvoering van de werkzaamheden aan de N208 en daarnaast de bestuurlijke toekomst van de Duin- en Bollenstreek.

10. Waarom?
Er is veel misgegaan bij het project N208. Een fout contract en te weinig sturing door de verantwoordelijke VVD-wethouder heeft ertoe geleid dat er 4 miljoen (!) extra in het project gestopt moest worden. Helaas heeft deze wethouder geen verantwoording willen afleggen en trad voor die tijd af.
Over de bestuurlijke toekomst van de Duin- en Bollenstreek is veel gesproken omdat dit veel consequenties heeft voor de bestuurlijke inrichting. Het CDA denkt dat Hillegom die samenwerking in de Duin- en Bollenstreek hard nodig heeft.

11. Noem drie woorden die de kernwaarden van uw partij het beste omschrijven?
Respect voor elkaar en respect voor onze leefomgeving, een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid maar zorg voor elkaar als dat nodig is.
En verder: lokaal betrokken, betrouwbaar en eerlijk!

12. Waarin onderscheidt uw partij zich van de andere partijen?
Het CDA geeft om inwoners én omgeving, vindt de juiste balans tussen eigen verantwoordelijkheid/eigen mogelijkheden en zorg voor elkaar, geeft wijken en buurten inspraak over het reilen en zeilen, heeft veiligheid hoog in het vaandel, wil iets doen aan de hoge aantallen inbraken, is aantoonbaar vóór sport en kijkt met vertrouwen (en geen wantrouwen) naar samenwerking in de Duin- en Bollenstreek. Tenslotte maakt het CDA duidelijke lokale keuzes.

13. Waarom is uw lijsttrekker lijsttrekker?
De leden hebben de lijsttrekker gekozen. Dit is een voortzetting van de bij de vorige verkiezing ingezette lijn voor verjonging en een frisse wind. Fred van Trigt is dit in woord en daad.

14. Waarom is uw wethouderskandidaat wethouderskandidaat?
Wanneer het CDA een wethouderskandidaat mag leveren is dit een kandidaat uit Hillegom die ook hier weer verjonging en een frisse wind uitstraalt. Het CDA heeft er vertrouwen in dat deze kandidaat de juiste kwaliteiten heeft en Hillegom op een representatieve wijze zal vertegenwoordigen zowel binnen maar, ook heel belangrijk, ook buiten Hillegom!


15. Noem de drie belangrijkste concrete zaken die u de komende vier jaar wilt realiseren?
Het CDA wil de volgende zaken realiseren:
1. Dat de zorg voor ouderen, (chronisch) zieken en gehandicapten gewaarborgd blijft. Dit betreft voldoende financiële middelen maar ook het opzetten van wijk- en buurtplatforms waar vraag en aanbod met betrekking tot hand- en spandiensten aan wijk- en buurtbewoners die daar zelf niet of minder toe in staat zijn samenkomt. Ook de zorgzones Bloemswaard (is al geregeld) en Parkwijk spelen een belangrijke rol.
2. Het realiseren van een goed (sport)verenigingsklimaat waardoor verenigingen een gezonde toekomst tegemoet kunnen gaan. Een onderzoek naar tarieven voor het gebruik van accommodaties en subsidies maakt hier deel van uit. Verenigingen spelen een belangrijke (sociale) rol in Hillegom!
3. Het verfraaien van Hillegom door op belangrijke punten dorpsvernieuwing te bevorderen: bijv. de Triangel (Leidsestraat), plan Schoonderbeek (Stationsweg), Henri Dunantplein en het winkelcentrum. Hierbij wordt aandacht gegeven aan het groen.

16. Wat moet er volgens u de komende vier jaar bestuurlijk worden verbeterd? Voor het CDA Hillegom is het belangrijkste een transparant bestuur dat in contact is met de inwoners en ondernemers van Hillegom en niet bang is voor een weerwoord. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn maar wel respect hebben voor elkaar mening en positie. Daarnaast wordt de gemeente veel zorgvuldiger met het reageren op brieven, mails etc. van de inwoners van Hillegom!

17. Noem maximaal drie concrete zaken waarmee u de communicatie met en betrokkenheid van de burger wilt verbeteren?
Het volgende zou volgens het CDA ondernomen moeten worden om de communicatie en de betrokkenheid van de burger te verbeteren:
1. Inwoners/belanghebbenden worden altijd en tijdig door middel van een brief/flyer geïnformeerd over aangelegenheden in hun omgeving die van invloed zijn op hun leef/woongenot zodat zij kunnen reageren. Bij ingrijpende zaken worden informatiebijeenkomsten georganiseerd.
2. Inwoners krijgen altijd een reactie op telefoontjes, mails, brieven etc. Het ambtelijk apparaat moet worden doordrongen van de belangrijkheid hiervan.
3. Inwoners worden in een vroeg stadium betrokken bij projecten om zo hun inbreng te leveren.

18. Noem maximaal drie concrete zaken waarmee u de veiligheid van de burger de komende vier jaar verbeteren?
1. Om de inbraakgolf die er in Hillegom heerst te beteugelen wordt er als het aan het CDA ligt veel meer gesurveilleerd. Wanneer het nodig is worden hier particuliere bedrijven bij betrokken. Tevens wordt de handel in softdrugs krachtiger bestreden.
2. Buurten en wijken krijgen de gelegenheid initiatieven aan te dragen om de veiligheid in buurt en wijk te verbeteren.
3. De Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) worden gericht ingezet. Ook buiten kantooruren!

19. Noem maximaal drie concrete zaken waarmee u de sector sport wilt verbeteren? Het CDA is vóór sport:
1. Betaalbare sportaccommodaties: onderzoek naar tarieven sportaccommodaties in Hillegom en aanpassing van tarieven wanneer deze zich negatief verhouden tot de omgeving.
2. Stimulerend beleid voor verenigingen. Geen beperkingen door drank- en horecaverordening. Wel een verantwoord beleid op dit gebied door besturen van verenigingen. Verenigingen hoeven geen kostendekkende leges en heffingen te betalen.
3. Sport voor iedereen! Voor inwoners die vallen onder het minimabeleid, zowel voor kinderen als volwassenen, is € 200,- beschikbaar om te sporten.

20. Noem maximaal drie concrete zaken waarmee u de cultuur in het dorp wilt verbeteren?
1. Bollenschuren (en evt. andere gebouwen) met cultuurhistorische waarde worden behouden of evt. zorgvuldig herbestemd.
2. Scholen worden gestimuleerd cultuureducatie aan te bieden. Hiervoor zijn subsidies beschikbaar.
3. De Hillegomse sociaal-culturele instellingen (non-profit) hoeven geen kostendekkende leges en heffingen te betalen.

21. Noem maximaal drie concrete zaken waarmee u de situatie van maatschappelijke organisaties wilt verbeteren de komende vier jaar?
Het CDA vindt het belangrijk maatschappelijke organisaties een relevante rol te geven:
1. Organisaties als de WMO-adviesraad en het Seniorenpodium zijn belangrijke adviesorganen voor het college van B&W. Zij worden in een vroeg stadium bij het maken van beleid betrokken.
2. De gemeente zorgt voor professionele begeleiding van mantelzorgers en vrijwilligers. Een verklaring omtrent het gedrag wordt door de gemeente vergoed.
3. Regelmatig bestuurlijke afstemming met sociaal-culturele, sportieve maatschappelijke organisaties. Belangstelling voor elkaar!

22. Noem drie concrete zaken waarmee u de ansichtkaart van uw dorp mee wilt verfraaien?
De ansichtkaart van de gemeente wordt wat het CDA betreft mooi(er) door:
1. Behoud van de waardevolle bollengronden die als ze in bloei staan de mooiste ansichtkaart van Hillegom opleveren en van groot economisch belang zijn voor Hillegom.
2. Ontwikkeling van een aantal locaties die het aanzicht van Hillegom bepalen: de Triangel (Leidsestraat), plan Schoonderbeek (Stationsweg), Centrum/Henri Dunantplein.
3. Herbestemming (op termijn en via de weg der geleidelijkheid) van industrieterrein Hillegommerbeek tot waterrijk woongebied.

23. Noem drie concrete zaken waarmee u ondernemers wilt helpen de komende vier jaar? Het CDA wil de ondernemers helpen met:
1. Het opzetten van regionaal toeristisch beleid (bollen, zee, wandelen, fietsen, waterrecreatie, verblijfsrecreatie) om zo de lokale economie mee te laten profiteren.
2. Een compact heringericht gezellig centrum waarvan de bibliotheek als publiekstrekker deel uit mag maken.
3. Een veel frequenter en geregelder contact tussen gemeente en ondernemers (waaronder agrariërs) om op de hoogte te blijven van elkaar en vroegtijdig zaken te kunnen signaleren en actie te kunnen nemen. Gezamenlijk optrekken!

24. Noem drie concrete zaken waarmee u mensen met een lege portemonnee gaat helpen de komende vier jaar?
1. Via de Intergemeentelijke Sociale Dienst wordt geprobeerd om mensen met een lege portemonnee weer iets te laten verdienen. In eerste instantie moeten inwoners er alles zelf aan doen om een inkomen te krijgen.
2. Het CDA vindt dat inwoners actief moeten worden geïnformeerd over de mogelijkheden die er zijn om ondersteuning te krijgen.
2. Inwoners die tot 110% van het minimum inkomen verdienen komen in aanmerking voor een bijdrage van € 200,- (zowel kinderen als volwassenen) om zo toch te kunnen sporten of deel te nemen aan sociaal-culturele activiteiten.

25. Wat gaat er wat uw partij betreft de komende vier jaar met de lokale lasten gebeuren?
Door kostenbeheersing (lees verlaging) is het niet nodig een verdere lastenverzwaring door te voeren. Wat het CDA betreft wordt de hondenbelasting afgeschaft. Het CDA geeft de hondenbezitters graag de gelegenheid te laten zien dat Hillegom dan de gemeente wordt met de schoonste trottoirs, groenstroken, grasvelden etc. Een mooie uitdaging!

26. Welk onderwerp heeft u gemist dat u zelf nog wilt melden?
De gemeenteraadsverkiezingen: laat uw stem niet verloren gaan! Stem CDA lokaal! Dat is goed voor Hillegom. Lokaal betrokken, betrouwbaar en eerlijk!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.