22 september 2015

CDA vraagt om steuntje in de rug voor ouderen

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel over de uitwerking van het armoedebeleid op donderdag 17 september heeft het CDA zich sterk gemaakt voor een steuntje in de rug voor ouderen met een laag inkomen en een laag vermogen.

Tot 1 januari 2015 konden ouderen een beroep doen op een tegemoetkoming voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Deze regeling bestond om de vaak niet zichtbare meerkosten die deze ouderen hebben op te kunnen vangen. Er kan hierbij gedacht worden aan hogere telefoonkosten, extra kosten in verband met voedingsmiddelen en energieverbruik etc. Voor deze tegemoetkoming is na invoering van de nieuwe participatiewet per 1 januari 2015 geen vervangende regeling in de plaats gekomen. Het CDA heeft bij monde van Fred van Trigt de wethouder door middel van een motie opgeroepen te onderzoeken hoe er voor deze groep oudere inwoners (AOW-ers) met een laag inkomen en een laag vermogen toch ondersteuning kan komen. Fred van Trigt: ‘Deze groep Hillegommers heeft het financieel niet makkelijk en kan dit steuntje in de rug goed gebruiken’. De wethouder heeft toegezegd dit onderzoek te gaan doen.

Sport belangrijk voor de jeugd

Daarnaast werd in het raadsvoorstel voorgesteld om als Hillegom deel te nemen aan het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Dit geeft kinderen van 4 tot 18 jaar die onder minder rooskleurige omstandigheden opgroeien de gelegenheid om mee te doen aan sportieve en culturele activiteiten wat niet alleen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid belangrijk is maar ook vanwege het sociale aspect. Omdat dit ook in het verkiezingsprogramma van het CDA stond heeft de CDA-fractie dit voorstel van harte ondersteund. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.