28 januari 2020

Economic Board Duin en Bollenstreek: De kracht van verbinding

De kracht van verbinding, was de werktitel van de  bijeenkomst Economic Board van de Duin en Bollenstreek. Grote vraag is, wat ons het afgelopen jaar in beweging heeft gezet en welke resultaten zijn geboekt. Met een korte introductie en een terugblik zijn de ruim 200 aanwezigen weer bijgepraat, maar blijft de vraag hoe we de regio kunnen versterken en welke uitdagingen ons nog te wachten staan, aldus de directeur van EBDB. Verschillende ondernemers deelden ons hun visie, hun ideeën en dromen zoals: Groot durven denken! Investeren in een duurzame regio en ondernemen in de zorg met de uitdagingen van vandaag. Enjoy yhe flowers. Respect our pride, was in 2019 als waarschuwing voor al te enthousiaste toeristen bedoelt, maar bleek een TV-primeur, waar de Bollenstreek in veel landen weer duidelijk op de kaart werd gezet. Een boodschap die ons allen aangaat is dat … De kracht van verbinding ons samen verder brengt.

Jeanne Ruigrok

CDA raadslid Hillegom

 

Manifest: Vrij land tussen grote steden

Het zijn niet de noten of de beat, maar de tijd en de vibratie ertussen die de muziek maken. Het zijn niet de grote steden, maar juist de vrije ruimte ertussen waar de nieuwe leefbaarheid wordt gecreëerd die mensen en bedrijven laat bloeien. 

Wij zijn de Duin en Bollenstreek. Een prachtige regio aan de Nederlandse kust, tussen bollenvelden, in het grootste aaneengesloten plassengebied van Nederland en met het Nationaal Park Hollandse Duinen als onze achtertuin. Omzoomd door de metropoolregio`s Den Haag, Rotterdam en Amsterdam en toch relatief onaangetast door drukte, verkeer en grootschalige bebouwing. Een unieke plek op aarde waar we voluit bloeien, midden tussen de grote steden die steeds meer tegen de grenzen van groei en leefbaarheid aanlopen. Al eeuwen zijn onze magische geestgronden de vruchtbare bodem waarop we de grootse dingen creëren. En al eeuwen beschermen we onze leefruimte, ademruimte en ondernemersruimte om de balans te behouden tussen economie en ecologie, tussen geld en geluk, tussen snelheid en geduld. Tussen groei en bloei. Dat is wat de Duin en Bollenstreek uniek en eindeloos  aantrekkelijk maakt. Dat is onze oorsprong  en onze voorsprong. Dat is een veerkrachtige basis waarop de Duin en Bollenstreek samen een sprong voorwaarts maakt.

Wij worden voorbeeld van hoe juist de vrije ruimte tussen grote steden cruciaal is voor leefbaarheid, geluk en gezondheid. Voor onszelf, voor de grote steden om ons heen en voor de rest van de wereld. De Duin en Bollenstreek  wordt in alles de innovatiegrond die continu in bloei staat. Hier vinden mensen de unieke open omgevingen om te recreëren en om zich goed te voelen. Hier werken stad en land samen om de nieuwe balans te vinden. Hier vinden ondernemers flexibiliteit in regelgeving en procedures, zodat ze tempo kunnen  maken en hun bevlogenheid en innovatiekracht. Hier vinden start-ups in Space Greenport, Toerisme en Health de fasciliteiten en de netwerken om te starten en te groeien.

Hier vinden kennis- en onderwijsinstellingen de omgevingen om te experimenteren en te onderzoeken. Hier denken we niet in groeicijfers, maar in bloeicijfers die niet alleen het geld in beeld te brengen, maar ook het geluk, de gezondheid, de veerkracht van mensen, bedrijven en natuur. En hier hebben overheden de vrije geest, de bereidheid en de moed om voorbij regels en bestaande structuren samen te werken en te versnellen. 

In de Duin en Bollenstreek zijn we trots, eigenwijs en onwaarschijnlijk ondernemend . Dat zijn we om onze eigen vrije ruimte te beschermen, maar vooral om voluit te bloeien als individuen en als geheel. De Economic Board Duin en Bollenstreek is de “ruimtemaker” en de componist die al die kracht en dat creërend vermogen op laat tellen, die resultaten meetbaar maakt en die beweging op gang brengt die dit gebied de meest leefbare, gelukkige en gezonde plek op aarde maakt. Wij zijn de vrije ruimte tussen de steden waar alles en iedereen bloeit.  Dat is onze hart en ziel. Dat is wie we samen zijn. Doe jij mee?

Manifest: Economic Board Duin en Bollenstreek te Lisse dd. 27 januari 2020

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.