06 november 2020

Gemeente draagt bij aan sfeerverlichting Hoofdstraat

Een rommelige aanloop naar een rommelige behandeling. Dat typeerde het raadsvoorstel Bijdrage sfeerverlichting centrum Hillegom, dat donderdag jl. op de agenda stond. Het voorafgaande proces kende geen schoonheidsprijs. Desondanks kunnen we niet ontkennen dat we in een donkere tijd leven. Door de corona crisis, die zelfs een haard kende in de Hoofdstraat, zijn de ondernemers hier hard getroffen. Een steuntje in de rug in de vorm van een bijdrage aan nieuwe sfeerverlichting, kan hierbij een mooi lichtpunt zijn. Een lichtpunt dat bijdraagt aan een warme, aantrekkelijke uitstraling van ons centrum, iets waar we als gemeenteraad toch al jaren naar streven. 

De CDA-fractie kan zich dan ook vinden in de in het raadsvoorstel genoemde argumenten. Tegelijkertijd maken wij ons als fractie ook zorgen. Het is wat ons betreft acceptabel om 45 duizend euro uit de Algemene Reserve beschikbaar te stellen voor de aanschaf. Maar hoe zit het met de jaarlijks terugkerende kosten voor de exploitatie? 

Tijdens de Algemene Beschouwingen merkten wij als CDA-fractie al op: Hillegom wacht uitdagingen die we alleen gezamenlijk kunnen incasseren. En dat geldt ook voor de ondernemers in de Hoofdstraat. Natuurlijk is het goed, dat de gemeente in de vorm van mooie sfeerverlichting bijdraagt aan een aantrekkelijk centrum. Maar we verwachten wel dat de ondernemers in de Hoofdstraat daarna gezamenlijk de handschoen oppakken en zorgen voor de jaarlijkse kosten. 

Wij kunnen ons namelijk vinden in de kanttekening dat deze exploitatie geen gemeentelijke taak is. Daarom een dringende oproep aan Koopcentrum Hillegom om de ondernemers te verenigen en voldoende vrijwillige bijdragen op te halen of volgend jaar een nieuwe BIZ op te starten. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.