09 november 2015

Memorandum - Begroting 2016 -CDA Bouwt aan sluitende begroting met kwaliteit voor Hillegom

 BEGROTING 2016

De begroting 2016. Een sluitende begroting. Het college heeft in korte tijd in samenspraak met de raad, dat mag ook gezegd worden, gezocht naar mogelijkheden om weer een gezonde financiële huishouding te bereiken. Dat is gelukt en een compliment aan het college waard.

 Kwaliteitsslag voor Centrum Hillegom

Voorzitter, dit college gaat voor een kwaliteitsslag in het centrum van het dorp. De plannen voor het verbeteren van de kwaliteit van het centrum ademen ambitie uit.  Herinrichting van de hoftuin, de Hoofstraat en het Van Nispenpark, het verbeteren van het aanzicht van de entrees van het centrum en ook de gevels in de Hoofdstraat, een mooie groene inrichting langs de N208 en als het aan het CDA ligt een gezellig Mariaplein waar het prettig verblijven is zullen de aantrekkelijkheid van ons centrum om er te winkelen maar ook om er te ondernemen doen toenemen. Het CDA vindt dit een goede ontwikkeling en hoopt dat de ondernemers hier gezamenlijk met de gemeente optrekken en hun rol pakken bij het verwezenlijken van deze plannen.

 Wonen

Ook de kwaliteit van het wonen wil dit college een impuls geven. Bouwen naar behoefte is het credo en die behoefte wordt regelmatig gepeild. Hoofdzakelijk wordt er gebouwd voor de behoefte die er onder de eigen inwoners is maar ook voor mensen  van buitenaf is er gelegenheid om in een aantrekkelijke woning in het mooie Hillegom te komen wonen. Wat het CDA ook vooral aanspreekt voorzitter, is de aandacht voor wonen en zorg. Naast woonzorgcentrum Bloemswaard zal ook dienstencentrum Parkwijk een steunpunt worden voor inwoners die wat meer zorg nodig hebben. In ons verkiezingsprogramma hebben wij hiervoor gepleit. Maar ook het langer wonen in eigen woning is een speerpunt. De woningbouwcorporaties krijgen hierbij een nadrukkelijke rol en voor huiseigenaren kan de door het CDA geopperde blijverslening een ondersteunende rol gaan spelen.

 

Groen en openbare ruimte

Kwaliteit dus. Er is echter een kwaliteitsaspect voorzitter waar het CDA zich ernstig zorgen over maakt. En dat is de kwaliteit van het onderhoud van het groen en de openbare ruimte. Dat er op dit moment geen budget is om de noodzakelijke vernieuwing van het groen te realiseren is duidelijk maar dat ook het onderhoud van het groen en de openbare ruimte achteruit holt verontrust ons zeer. Een kwaliteitsslag maken met de woonvisie is een mooi plan maar wanneer het groen en de openbare ruimte er verloederd bij liggen dat raak je de huizen ook niet kwijt.

Het CDA heefteerder via een motie opgeroepen te bekijken of er wellicht uit andere onderhoudsbudgetten geput kan worden om ook in het groen een kwaliteitsslag te maken. Te denken dat dit een optie zou zijn werd toentertijd afgedaan als absurd. Inmiddels heeft het CDA geconstateerd dat de storting in de voorziening onderhoud gebouwen met € 50.000,- per jaar afgebouwd kan worden en tevens wordt de jaarlijkse dotatie van € 150.000,- voor uitvoering van het HVVP opgeheven. Hoezo dus een absurde vraag? Omdat het CDA het onderhoud van het groen en de openbare ruimte van groot belang vindt, het bepaalt mede het woonplezier van onze inwoners en de aantrekkelijkheid om in Hillegom te wonen of te komen wonen, doen het CDA een dringend beroep op het college om zodra er ergens budget vrijkomt dit beschikbaar te stellen om op zijn minst het onderhoud van het groen en de openbare ruimte een impuls te geven. U kunt dit als een mondelinge motie opvatten voorzitter. Wij horen graag wat de andere partijen hiervan vinden.

Sociaal domein

Voorzitter, het sociaal domein, de drie decentralisaties blijven ons bezig houden. Een enorme operatie met soms moeilijke keuzes. Deze keuzes worden des te moeilijker wanneer, zoals bij de jeugdhulp, ervaringscijfers ontbreken. Deze raad heeft de wethouder met een motie een steuntje in de rug gegeven om in Holland Rijnland verband de boel op te schudden zodat men snel met cijfers komt en ook de cliënttevredenheid in de peiling krijgt. Alleen dan kunnen er in 2016 gefundeerde keuzes gemaakt worden. Wethouder Roelfsema heeft al beloofd de raad in dit proces mee te nemen. Daar is het CDA blij mee.

 Ambtelijke fusie

En dan de ambtelijke fusie, oftewel HLT-Samen. Een mooi voornemen om de kwaliteit van het ambtelijk apparaat en de strategische denkkracht te doen toenemen en de kwetsbaarheid van het ambtelijk apparaat te verminderen. De Bijzondere Ondernemings Raad heeft een positief advies gegeven maar heeft tevens een paar opmerkelijke kanttekeningen geplaatst. Zo neemt volgens de BOR de werkdruk bij een ambtelijke fusie toe en er kan een spanning ontstaan tussen beleidsharmonisatie en maatwerk, de zogenaamde couleur locale. Opmerkingen die in het verleden ook door het CDA zijn gemaakt. Het CDA roept het college op bij het maken van het bedrijfsplan speciale aandacht aan deze opmerkingen te schenken zodat deze door de BOR geschetste effecten in zo min mogelijke mate zullen optreden.

 Maar wat gaat de ambtelijke fusie kosten voorzitter? Het financiële plaatje is nog allerminst compleet. Een afweging of de kosten opwegen tegen de baten is nog niet mogelijk. Wat doen we wanneer de kosten fors hoger blijken uit te vallen? Het CDA heeft bij de behandeling van het plan van aanpak aangegeven dat bij de volgende stap in het proces, het vaststellen van het bedrijfsplan, er een financieel plaatje moet liggen zonder open einden. Anders is het onverantwoord door te gaan met het proces. En zo denken wij er nog steeds over voorzitter.

 Voorzitter, deze coalitie bouwt verder aan Hillegom. Een dorp met vele voorzieningen. We moeten daar zuinig op zijn en ook niet te bescheiden over zijn. Hoort zegt het voort. Borst vooruit en gaan!

 

Fred van Trigt

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.