07 november 2016

Zorg op maat - in gesprek met Mona Keijzer - Persbericht

 

Op woensdag 2 november organiseerde CDA Duin- en Bollenstreek een openbare bijeenkomst in het Fioretti College te Hillegom met CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer. Zij kwam om het gesprek aan te gaan met mensen die dagelijks te maken hebben met de zorg. Wat gaat er goed en waar ligt ruimte voor verbetering?

 

Onder leiding van Karin Hoekstra, voorzitter van de CDA-fractie in de gemeenteraad van Hillegom, werd de avond gestart met een forum bestaande uit Nellie den Breejen, vrijwilligster van Welzijn Lisse, Jan Kroes, divisiemanager Zorg van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, Marja Kraakman, directeur WMO van Activite, Elske Hörchner van het TWO, inkoper van jeugdhulp namens de gemeenten van Holland Rijnland en Arno van Kempen, wethouder Zorg van de gemeente Teylingen.

 

Aangegeven werd dat de thuiszorg door de toegenomen samenwerking  met ondersteunende artsen, de wijkverpleegkundige en de gespecialiseerde verpleegkundigen (bijv. diabetes) verbeterd is. Ook de introductie van sociale wijkteams heeft een positief effect. Wel moeten zorgverleners in thuissituaties meer “op de minuut” werken waardoor minder dan voorheen tijd is voor een praatje. Doordat mensen langer thuis blijven wonen (wat ze overigens graag zelf willen) worden mantelzorgers steeds zwaarder belast. Het ondersteunen van mantelzorgers is dan ook een belangrijk aandachtspunt.

 

De situatie in de voormalige verzorgingshuizen vraagt ook meer aandacht: de werkdruk is daar (te) hoog. De huizen zijn in feite verpleeghuizen geworden doordat alleen nog ernstige gevallen worden opgenomen.

 

Er was veel lof voor de grote betrokkenheid van de werkers in de zorg. Anderzijds werd aangegeven dat het moeilijk is om gekwalificeerde medewerkers te krijgen, o.a. vanwege het slechte imago van de zorg.

 

De financiële overschotten bij gemeenten waren eveneens een discussiepunt. Zo hield Teylingen in 2015 € 1,7 miljoen over op het zorgbudget. Op voorstel van de CDA-fractie in de raad is onderzocht wat hiervan de oorzaak is. Voornaamste reden voor het overschot was dat de gemeente veiligheidshalve ruim begroot had omdat relevante informatie vanuit het rijk pas heel laat was verstrekt.  Verder bleek dat het mensen niet voldoende duidelijk is waarop ze recht hebben. Daardoor vragen ze minder hulp dan ze hadden kunnen krijgen. Van Kempen gaat overleggen hoe de communicatie hierover naar cliënten verbeterd kan worden. De wethouder gaf verder aan dat de eigen bijdrage nauwelijks tot minder zorgvraag heeft geleid. Op zich is de hele transitie best goed gegaan: uit het onderzoek bleek dat 90% van de cliënten tevreden is over de zorg die ze gekregen hebben.

 

Ook binnen de Jeugdzorg(hulp) werkt de introductie van multidisciplinaire JGT’s (jeugd- en gezins)teams positief uit. Door deze aanpak kan sneller passende ondersteuning worden geboden en een groter aantal jongeren thuis blijven wonen. Bij jeugdhulp is de transitie (invoering decentralisatie)in combinatie met bezuinigingen moeilijk te realiseren. Onlangs is besloten een Transitiefonds Jeugdhulp in te stellen waarmee innovatieve projecten ondersteund worden.

In de discussie kwam ook de vraag aan de orde wat de gemeenten met de overschotten gaan doen. Van Kempen gaf aan dat in Teylingen met het overschot een Reserve Sociaal domein zal worden gevormd als buffer voor eventuele toekomstige extra kosten als gevolg van de overdracht van de uitvoering van de Participatie (voorheen bijstand), Wmo en jeugdhulp aan de gemeente.

 

Als CDA-woordvoerder voor onder andere de AWBZ, Wmo en jeugdzorg in de Tweede Kamer schetste Mona Keijzer het landelijke beeld:

 

De regels vanuit Den Haag hebben het erg ingewikkeld gemaakt. Daardoor gaat er bijvoorbeeld relatief veel tijd en geld zitten in het invullen van documenten. Landelijk is er een overschot van 1,2 miljard op het Wmo-budget terwijl er ook al 1 miljard bezuinigd is. Dat is een beschamende situatie, aldus Keijzer, gezien de signalen vanuit het veld dat er gemeenten zijn die weigeren eenvoudige huishoudelijke hulp te financieren terwijl zij daartoe, ook op basis van een rechterlijke uitspraak, wel verplicht zijn. Zij noemde in dit verband o.a. de gemeente Katwijk. Daar houdt de wethouder Welzijn (van de Christen Unie) zich, ondanks een stevige brief met oproep van de staatssecretaris van VWS, zich nog steeds niet aan de Wmo en de uitleg daarvan door de hoogste bestuursrechter.

 

Verder contracteren gemeenten zorgaanbieders onder de kostprijs waardoor bedrijven failliet gaan en het personeel op straat komt te staan. Dit is geen voorbeeld van “Eerlijke economie”, een speerpunt van het CDA. De kwaliteit van verpleeghuizen is ook landelijk een aandachtspunt: wat kunnen we doen om te zorgen voor voldoende goed gekwalificeerd personeel. Er zijn verpleeghuizen waar de zorg van hoge kwaliteit is, wat kunnen we van deze huizen leren?

 

Verder constateerde Keijzer dat de decentralisatie van de zorg een kans biedt om per thuissituatie beter maatwerk te kunnen leveren, wat ook kosten kan besparen. Daarbij gaf zij aan dat bij de sociale teams en het jeugd- en gezinsteam voorkomen moet worden dat er onnodig vergaderd wordt.

 

Na een boeiende en informatieve avond constateerde de voorzitter dat er in de zorg veel in  gang is gezet. Met elkaar moeten partijen er echter voor zorgdragen dat de beweging de goede kant op blijft gaan.

 

Contactpersoon: Gerben Dijkstra, secretaris CDA Teylingen – [email protected] – tel. 06 123 767 01

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.