23 september 2015

Zorgen over bezuinigingen jeugdhulp

Het CDA maakt zich zorgen over de bezuinigingen van 10% die het Rijk ook Hillegom voor het jaar 2016  oplegt.

Om deze besparing te realiseren komen vragen aan bod als ‘kan het slimmer en blijft de kwaliteit dan wel gewaarborgd’. Dit is een vraag die in onze fractie uitgebreid is besproken. Het CDA wil voor iedere jeugdige met een hulpvraag,  het beste aanbod van zorg of hulp mogelijk blijven houden. Goede jeugdzorg is  in het belang van het kind, haar of zijn ouders, het gezin en in het belang van onze toekomstige generatie.

Zoals gezegd wordt ook Hillegom een besparing opgelegd van 10 miljoen. Holland Rijnland heeft voorgesteld om deze besparing te realiseren via een gewogen toedeling, gebaseerd op inhoudelijke afwegingen. Ondanks dat het inhoudelijke soms flinterdun is, er zijn immers nog nauwelijks ervaringsgegevens en –cijfers, heeft het CDA daar in de raadsvergadering van 17 september mee ingestemd. Wij vertrouwen daarmee ook op de experts van Holland Rijnland die op dit moeilijke beleidsterrein adviseren.

Omdat de uitgangspunten wat betreft de huidige stand van zaken in de jeugdzorg maar ook qua financiën nogal onduidelijk zijn zou het natuurlijk best zo kunnen zijn dat de besluiten die er nu genomen worden, bijgestuurd moeten worden wanneer in de loop van het jaar meer gegevens bekend worden. Het CDA vertrouwt erop dat onze wethouder dit scherp in de gaten zal houden.

Meerdere keren per jaar en het op tijd aanleveren van cijfers, ruim voor de nieuwe aanbestedingen van 2017, geeft het CDA meer inzicht. Het tijdig aanleveren van cijfers zou ook als voorwaarde in de onderhandelingen met zorgaanbieders meegenomen moeten worden. Transparantie in de kosten, ook de overheadkosten, van de diverse organisaties en het besef van het omgaan met gemeenschapsgelden voor jeugdzorg vragen een gepaste attitude. Uiteindelijk gaat het om het waarborgen van de kwaliteit van onze jeugdzorg.

Het CDA heeft daarom samen met de andere coalitiepartijen een motie ingediend die de wethouder ruggensteun geeft in de besprekingen in het portefeuillehoudersoverleg in Holland Rijnland. Hierin verzoeken wij om tijdige aanlevering van ervaringsgegevens en –cijfers en het vroegtijdig betrekken van de gemeenteraad bij de inkoop jeugdhulp 2017.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.