17 december 2021

CDA HW motie aangenomen

Vandaag in AD Hoeksche Waard: Bij de bijstandsgerechtigden in de Hoeksche Waard kan CDA-politica Jolanda Koning niet meer stuk. Ze nam met succes het initiatief om 'de minder bedeelde inwoners' giften tot 1200 euro vrijelijk te laten ontvangen.

Hieronder de volledige tekst van de motie

Motie Beleidsregels Participatiewet Nummer M001 2021 1412

De raad van de gemeente Hoeksche Waard, in vergadering bijeen op 14 december 2021,

Constaterende dat:

- De Tweede Kamer een motie van Jasper van Dijk c.s. heeft aangenomen die de regering verzoekt voor mensen in de bijstand een landelijke vrijstelling van giften te realiseren tot €1200,- per jaar; - De aanpassing in de Participatiewet nog enige tijd op zich laat wachten;

- In artikel 31, lid 2 onder m van de Participatiewet staat dat giften en materiële en immateriële schadevergoedingen worden vrijgelaten 'voor zover deze naar het oordeel van het college uit een oogpunt van bijstandsverlening verantwoord zijn’

Overwegende dat:

- We het niet wenselijk vinden dat inwoners in de bijstand op hun uitkering gekort worden voor het ontvangen van giften zoals boodschappen, giften voor verjaardagen en andere bijzondere feestdagen en andere goederen gericht op het dagelijks leven.

- verschillende gemeenten hebben besloten tot een vrijstelling van giften in geld en/of natura tot € 1.200,- per jaar;

- deze gemeenten daarmee gehoor geven aan de recent aangenomen motie in de Tweede Kamer;

- voor de inwoners die gebruik maken van deze voorziening het een welkome verlichting kan zijn;

- deze vrijstelling voor de gemeente geen extra kosten met zich meebrengt; - een aparte beleidsregel over vrijstelling van giften zorgt voor duidelijkheid voor inwoners met een bijstandsuitkering. 

Verzoekt het college:

- Een beleidsregel op te stellen die erin voorziet dat inwoners met een bijstandsuitkering giften tot een maximum van € 1200 euro per jaar mogen ontvangen en dat hierover tot dit bedrag geen mededelingen aan de gemeente hoeven te worden gedaan.

- Deze beleidsregel zo spoedig mogelijk vast te stellen en vervolgens met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 in te laten gaan.

- Deze beleidsregel vrijstelling giften ter informatie aan de betreffende doelgroep en de raad te sturen.

- Te onderzoeken of het mogelijk is om een beleidsregel op te stellen die erin voorziet dat inwoners met een bijstandsuitkering en met inwonende kinderen onder de 18 jaar, giften tot een maximum van € 1700 per jaar mogen ontvangen en dat hierover tot dit bedrag geen mededelingen aan de gemeente hoeven te worden gedaan.

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.