18 januari 2023

Motie tbv Biodiversiteit is aangenomen

Deze samenwerking van CDA Hoeksche Waard en Groenlinks Hoeksche Waard leidt tot een oppepper van de biodiversiteit in de Hoeksche Waard - met Basjan Niemansverdriet en Tania Heimans.

De bloemenranden langs akkers dragen nu al belangrijk bij aan de biodiversiteit en beleving van onze inwoners en recreanten.

Uit onderzoek blijkt, dat door het terugbrengen van landschapselementen, zoals heesters en bomen, nog een flinke boost kan worden gegeven aan de biodiversiteit, maar ook aan de beleving van het landschap.

De bevordering van biodiversiteit wordt op deze manier positief ervaren, terwijl het in de bebouwde kom bijvoorbeeld vaak veel lastiger is te zien, of iets nu ecologisch beheerd wordt of simpelweg niet netjes is bijgehouden.

Doordat de bijdrage aan biodiversiteit vanuit agrariërs op deze manier zichtbaar wordt gewaardeerd, zullen meer agrariërs geneigd zijn om mee te doen. Dit levert een mooie verbinding op tussen de verschillende partijen in de samenleving. Net zoals deze motie tot stand is gekomen door een verbinding tussen verschillende partijen CDA en GroenLinks.

Een zoektocht is nog, hoe commitment en financiering langjarig kan worden gerealiseerd. In het dictum van de motie roepen we daarom het college op, om in kaart te brengen wat de (subsidie)mogelijkheden zijn, zodat de uitvoerende instanties zoals CCHW, HWL en HW Zoemt en de agrariërs er mee aan de slag kunnen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.