08 juli 2022

Statement CDA HW mbt stikstofplannen

STATEMENT CDA HOEKSCHE WAARD

Vrijdag presenteerde het kabinet haar stikstofplannen. “Een bizar voorstel”, om met de woorden van CDA Zuid-Holland fractievoorzitter Michel Rogier te spreken. In de kaart met regiodoelen kleurt minister Van der Wal verspreid over Nederland gebieden in, waarmee zij naar eigen zeggen 30% van de veestapel wil saneren. Blijkbaar heeft de minister haar doel verlegd van natuur verbeteren en stikstof reduceren naar het saneren van de veestapel? Vanuit deze doelredenatie worden op heel veel gebieden extreem hoge reductiedoelen gelegd van maar liefst 70% tot 95%. En dat beperkt zich niet tot de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, waar het allemaal om begonnen is. Ook in en rond niet-stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden zoals in het Oudeland van Strijen en langs het Hollands Diep, Haringvliet en Spui worden doelen van 70% tot 95% reductie gelegd.

Voor CDA Hoeksche Waard is één ding duidelijk: deze plannen moeten van tafel. CDA Hoeksche Waard pleit voor een aanpak vanuit de boerenpraktijk, gericht op verduurzaming en innovatie én een aanpak vanuit boswachterpraktijk, gericht op effectief beheer. Vanuit de agrarische sector zelf liggen er plannen en oplossingen en samen met ondernemers- en natuurorganisaties is het plan Duurzaam Evenwicht opgesteld, waarin alle partijen een aandeel leveren via reductie en/of beheer.

Al eerder hebben we aandacht gevraagd voor onze regio aan onze vertegenwoordigers bij Rijk en provincie. ‘Een effectieve stikstofaanpak richt zich niet alleen op de agrarische sector. Alle sectoren die stikstof uitstoten moeten een gelijkwaardige bijdrage leveren. Ook de industrie, de scheepvaart en het verkeer. Een effectieve aanpak kun je ook niet los zien van aspecten als klimaatdoelen, derogatie en Kaderrichtlijn Water. Alles hangt met elkaar samen.' aldus Tweede Kamerlid Derk Boswijk. CDA Hoeksche Waard dringt er bij onze vertegenwoordigers in Den Haag op aan om haast te maken met het instellen van een onafhankelijke ecologische autoriteit, die op basis van waarnemingen in het veld kan vaststellen wat de conditie is van de stikstofgevoelige natuur en welke beheermaatregelen effectief zijn. De periode dat we onze inwoners en ondernemers laten regeren en koeioneren door modellen, die volgens de deskundigen ‘niet doelgeschikt zijn’ en waar rekenregels in zijn opgenomen waarvoor volgens deskundigen ‘de wetenschappelijke basis ontbreekt’, heeft voor het CDA Hoeksche Waard echt zijn langste tijd gehad.

We onderhouden ook in de komende periode nauw contact met onze provinciale en landelijke CDA bestuurders om te zorgen dat deze plannen van tafel gaan, waarmee boeren feitelijk de wacht aan wordt gezegd en zij zich als mens en ondernemer in hun bestaan bedreigd voelen. Wij spreken de diepe hoop en wens uit, dat de gesprekken aan de keukentafels bij onze boeren op zeer korte termijn niet meer gaan over saneren, maar over innoveren en verduurzamen. Boeren zijn niet het probleem, zij zijn de sleutel naar de oplossing!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.