31 januari 2017

Krabbeplasman

Afgelopen zaterdag was ik op de nieuwjaarsbijeenkomst van CDA Zuid-Holland. Het bestuur heeft de goede gewoonte om dit te koppelen aan een museumbezoek in een Zuid-Hollandse stad.

Vorig jaar was dat in Sliedrecht en dit jaar viel de beurt aan Vlaardingen. Hoewel nieuwjaarswensen op 28 januari op mij wat vreemd overkomt, was ik erg geïnteresseerd in Museum Vlaardingen.

 

Museum Vlaardingen

We kregen een rondleiding door een enthousiaste dame. Ik was onder de indruk van de archeologische vondsten die in Vlaardingen gevonden zijn. En dat zo dichtbij! Vlaardingen heeft een van de rijkste pre-romeinse collecties in Nederland. Dat komt omdat Vlaardingen tot de oudst bewoonde gebieden van Nederland behoort.


Ze hebben een heel oude kano gevonden, gemaakt van een grote boomstam. De boomstamkano is 10,6 meter en stamt uit 683 v. Chr. Indrukwekkend.

Je zult als kind maar aan het spelen zijn bij de Krabbeplas en een skelet vinden. Het skelet is gedoopt tot de Krabbeplasman en stamt uit prehistorische tijden. Dan is er ook nog de boomstamkistman, een nog heel gaaf skelet van een man begraven in een boomstam, uit de Middeleeuwen.

Misschien denkt u nu, leuk, maar is er niets over Maassluis te vinden? Jawel hoor, de Maassluise visserstrui! Er stond niet bij wie hem gebreid heeft. Misschien wel één van de dames van de breiclub!

De bijeenkomst was gezellig. Ik kwam oude bekenden tegen en heb lekker bijgepraat. Na de diverse speeches en de presentatie van de Zuid-Hollandse kandidaten die op de lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen staan, is CDA Zuid-Holland klaar voor de campagne.

Onze musea

Toen ik terug fietste naar huis dacht ik ‘dat museum vond ik geweldig, een ontdekking voor mij‘. Maar weten de Vlaardingers wel dat er in Maassluis ook twee geweldige musea staan?Het Nationaal Sleepvaartmuseum met op dit moment een mooie tentoonstelling over 100 jaar Furie. De trots van Maassluis. En wat te denken van al die mooie schepen in de buitenhaven, met elk hun mooie verhalen. Ik kan daarvan genieten.En dan Museum Maassluis met een schitterende collectie moderne kunst en historie over Maassluis. Niet uit de prehistorie, zoals in Vlaardingen, maar zeker de moeite waard.

In 2014 hadden wij ons grote stadsfeest. Vlaardingen gaat in 2018 feestvieren. Dan is het 1000 jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen gewonnen werd door Dirk III. Ook in 2018 zal CDA Zuid-Holland een nieuwe stad uitkiezen voor haar nieuwjaarsbijeenkomst. Ik ga eens kijken of ze dan naar Maassluis willen komen. Dat lijkt me leuk. Dan kunnen ze zelfs kiezen uit twee schitterende musea!

Deze column verscheen op 31 januari 2017 op maassluis.nu

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.