02 februari 2017

Meer Maassluise meesters

Maassluise Meesters

Meesters komen in vele variaties voor. Een hele bekende is de schoolmeester. In zijn natuurlijke habitat, het klaslokaal, komt de schoolmeester steeds minder vaak voor. Er leven verschillende ideeën om deze bijna verdwenen soort terug te lokken naar zijn oorspronkelijke omgeving. Helaas komen deze lastig van de grond of hebben nog niet het gewenste resultaat behaald: de terugkeer van de meester voor de klas. Zijn afwezigheid wordt op natuurlijke en vaak voortreffelijke wijze ingevuld door de vrouwelijke meesters in hun vak. Deze soort wordt veelal aangesproken met ‘juf’. Het belang van de aanwezigheid van de mannelijke ‘meester’variant wordt niet onderschat en de lokroep naar hem moet zeker worden voortgezet.

Echter, meesters staan niet enkel voor de klas en hoeven niet van het mannelijk geslacht te zijn. Meesters bewegen zich in diverse omgevingen en zijn herkenbaar aan hun zichtbare kwaliteiten die met het blote oog goed waarneembaar zijn.

Meester op school

Sommige meesters staan niet voor de groep maar kunnen we wel op scholen vinden. Geen traditionele meester, wel meester in wat zij doen op scholen. Ze zijn techneut en sociaal werker in één persoon. Kinderen op school kennen deze meester, die ook wel conciërge (m/v) wordt genoemd. Hij plakt pleisters, regelt dat bij optredens opgewonden kinderen goed te horen zijn voor het publiek en zorgt dat alle mysterieus verdwenen gymspullen elkaar vinden in een grote ton. Deze meester doet natuurlijk nog veel meer. Hij is betrokken zonder te betuttelen, laat ruimte door heldere grenzen, is ook zonder eigen app bereikbaar en beschikbaar op die uren die ertoe doen. Deze typerende eigenschappen worden vaker waargenomen.

Meester in de wijk

Dezelfde karaktereigenschappen heeft de wijkmeester (m/v). Deze meesterlijke variant is in het echt te bewonderen buiten de schoolgebouwen, in wijken. Je kunt hem zien lopen door de straten, hij spreekt met andere bewoners en kijkt altijd goed rond. Hij bevindt zich soms in een gebouw in de wijk waar hij anderen ontmoet. Hij gaat goed om met de bewoners van de wijk. Hij verbindt, activeert en zet zich in voor een prettige leefomgeving. Hij weet wat er speelt en heeft contact met allerlei instanties zoals politie, de woningcorporatie en de gemeente. Opvallend is dat hij nauwelijks het gevoel van kastjes, muren en achter het behang willen plakken oproept. Dit komt omdat dit type meester, net als de hierboven beschreven conciërge, niet doorverwijst maar zelf aanpakt. Hij is en voelt zich verantwoordelijk voor een schone, veilige wijk voor alle bewoners en bezoekers.

De bijzondere eigenschappen van dit type meester vinden we terug in Maassluis. Doorpakkers die aanvoelen wat mensen bezighoudt en het gesprek aangaan. Hoewel de kenmerken in onze stad aanwezig zijn, zijn er jammer genoeg nog geen wijkmeesters en hier ligt een kans. Laten we dit in Maassluis ook zo organiseren. Want de aanwezigheid van de wijkmeester is in veel andere steden een succes die leidt tot een verbetering van de leefomgeving.

Meer Maassluise Meesters klinkt goed. Voor de klas, waar de juffen top zijn maar de schoolmeesters wel erg zeldzaam worden. In de wijk, omdat we met wijkmeesters leefbaarheid een gezicht in de wijk geven. En om misverstanden te voorkomen, dit kan natuurlijk prima een vrouwelijk gezicht zijn.

 

Deze column verscheen op 2 februari 2017 op maassluis.nu

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.