18 oktober 2021

Ontmoetingen

Begin oktober was het de ‘Week van de Ontmoeting’. Er zijn veel activiteiten gehouden in onze stad en er waren veel momenten om iemand te ontmoeten. Ook landelijk was de actie ‘week tegen eenzaamheid’. Zou er nog veel eenzaamheid zijn? We horen vaak van wel. Met name oudere mensen, die niet goed meer ter been zijn, zitten veel thuis en komen de deur niet meer uit. Maar wist u dat er ook veel eenzaamheid onder jongeren is? In alle leeftijdscategorieën komt eenzaamheid voor, variërend van enigszins eenzaam tot sterk eenzaam. De cijfers zijn best heftig, vind ik. Enigszins eenzaam varieert in alle leeftijdscategorieën van 22,8 % tot 32,9 % en dat is bij ouderen vanaf 75 jaar het hoogste. Sterk eenzaam is in alle leeftijdscategorieën van 7,9 % tot 10,9 % en dat is bij mensen van 35 – 45 jaar het hoogste. (bron: CBS) Dat had ik niet verwacht.

Ik schrik van deze cijfers als ik me bedenk dat bijna één op de tien mensen in Nederland sterke eenzaamheidsgevoelens heeft. We hebben meer verbinding nodig, meer sociale samenhang, meer omzien naar elkaar. In Maassluis wordt hard gewerkt om eenzaamheid tegen te gaan. U heeft vast gehoord van #samenzijnwijmaassluis. Op dit platform zijn alle activiteiten samengebracht, waar u aan mee kunt doen. Ga erop uit en ga mensen ontmoeten.

Kunt u ook zelf iets doen als u een vermoeden heeft dat iemand eenzaam is? Ja zeker: op bezoek gaan, een kaartje sturen of mailen. Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo goed ben in kaarten sturen. Ik ben meer van het gedag zeggen en praten als ik mensen tegenkom of ergens ontmoet. Dat vind ik leuk. Ik word blij van ontmoetingen en gesprekken. Vorige week vrijdag was de afsluiting van de ‘Week van de ontmoeting’ in de Koningshof. Er was mooie muziek, er werd gezongen, het gaf me een blij gevoel. Dat doet ontmoeting met mij: het maakt me blij.

Ik hoop van harte dat de eenzaamheid afneemt. Dat mensen dingen gaan doen waar ze blij van worden, dat er mooie ontmoetingen zijn. Dat zo het monster van de eenzaamheid verdwijnt. Dat zou mooi zijn! Ik wens u veel mooie ontmoetingen toe.

Henrike Heijboer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.