07 november 2023

Goede oogst bij behandeling begroting 2024

Het CDA heeft bij de behandeling van de Programmabegroting goed kunnen oogsten. Een amendement en een motie die op initiatief van het CDA Pijnacker-Nootdorp waren ingediend werden aangenomen en ook heeft het CDA zich samen met VVD, D66 en CU/SGP ingespannen voor verbetering op het gebied van de verkeersveiligheid. Dat leidde uiteindelijk tot een toezegging van wethouder Van Straten. Met het aangenomen amendement wordt er € 50.000 extra vrijgemaakt ter bevordering van een gezonde leefstijl en ook de motie om vraag en aanbod voor wat betreft ontmoeten in Pijnacker-Nootdorp dichter bij elkaar te brengen werd na hard werken van Monique de Veld aangenomen.

Aandachtspunten in de algemene beschouwing van het CDA waren onder andere de solide financiële gezondheid van de gemeente, waardoor er enige ruimte was voor enige incidentele investeringen. Zo trokken we samen op met de VVD om ondernemersinitiatieven op het gebied van verduurzaming intensiever te gaan faciliteren. In Pijnacker-Nootdorp wordt er de afgelopen jaren steeds meer van het lokale bedrijfsleven verwacht op het gebied van verduurzaming, maar vooralsnog komt daar nog te weinig van de grond. Er was een raadsmeerderheid voor om ook lokale ondernemers gebruik te laten maken van duurzaamheidscoaches om hen regelwerk uit handen te nemen.

Het CDA richtte zich ook op het optimaal gebruikmaken van de ontmoetingsruimten in Pijnacker-Nootdorp door te starten met het organiseren van een beursvloer voor gebruikers en aanbieders en wilde het beleid rondom gezondheidsbescherming vestevigen. De afgelopen jaren is Pijnacker-Nootdorp succesvol geweest in het terugdringen van het roken, maar op basis van de resultaten van dit beleid, ontstaat een beeld dat we alle zeilen moeten bijzetten om een gezonde levensstijl normaler te maken. Het uittrekken van extra middelen voor scholen, verenigingen en welzijnsorganisaties om kinderen en jongeren te stimuleren om gezond(er) te eten, niet te roken, geen drugs te gebruiken en meer te bewegen werden door een raadsmeerderheid gesteund.

Tot slot vestigde het CDA aandacht op de hoeveelheid projecten die niet conform planning worden gerealiseerd. Het CDA heeft nogmaals bij het college benadrukt het belangrijk te vinden dat geplande investeringen in wegen, groen en veiligheid doorgaan, omdat daarvoor geld wordt gereserveerd wat daardoor niet kan worden uitgegeven aan andere belangrijke zaken, maar ook omdat deze investeringen niet voor niets in de beheer- en meerjarig onderhoudsplannen zijn opgenomen.

Lees de volledige inbreng van fractievoorzitter Janno Meijer hieronder.

Voorzitter, allereerst veel dank aan de ambtelijke organisatie voor de leesbare begroting die wij hebben mogen ontvangen. We kunnen wederom constateren dat het financieel vooralsnog goed gaat met onze gemeente: onze weerstandscapaciteit is tot 2027 ruim vijf keer zo groot is als benodigd en er is structureel nog bijna 6 ton voor nieuw beleid inzetbaar. Daar komt nog eens ruim 8 ton aan niet ingezette middelen die gereserveerd waren voor de financiële gevolgen van corona bovenop.

Voorzitter, eerder heeft het CDA zich ingespannen voor een hospice in Pijnacker, meer wandelpaden in onze natuur- en recreatiegebieden en de isolatiesubsidie voor woningen met een slecht energielabel. Zoals u van ons gewend bent hebben wij ook dit jaar weer een aantal ideeën om onze gemeente nog een stukje mooier te maken. Zo schrijft het college ondernemersinitiatieven op het gebied van verduurzaming graag te willen faciliteren. Daar willen we als CDA graag op inhaken. Want we verlangen in onze gemeente veel van het lokale bedrijfsleven op het gebied van verduurzaming, maar tegelijkertijd komt er nog te weinig van de grond. Daarom willen we dat ook lokale ondernemers gebruik kunnen gaan maken van een duurzaamheidscoach om hen regelwerk uit handen te nemen.

Voorzitter, het doet deze lokale CDA-fractie deugd dat onze partij landelijk inzet op voldoende geld voor bibliotheken, bushaltes, zwembaden, buurthuizen en goede scholen voor onze kinderen. Want zonder dergelijke plekken om elkaar te ontmoeten, neemt de verbinding tussen mensen af. Daarom vragen we hier opnieuw aandacht voor. Ook willen we dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ontmoetingsruimten in Pijnacker-Nootdorp door te starten met het organiseren van een beursvloer voor gebruikers en aanbieders van ruimtes. Want de basis van een gezond leven is voor ons het onderdeel zijn van een gemeenschap, in beweging blijven en gezonde voeding. Dit gaat verder dan individuele keuzes, maar is een zaak van ons als lokale samenleving. We zien dat gezondheidsbescherming vraagt om steviger beleid van de overheid. De afgelopen jaren is Pijnacker-Nootdorp succesvol geweest in het terugdringen van het roken , maar we zullen alle zeilen moeten bijzetten om een gezonde levensstijl normaler te maken. Daarom willen we dat scholen, verenigingen en welzijnsorganisaties middelen krijgen om kinderen en jongeren te stimuleren om gezond te eten, niet te roken, geen drugs te gebruiken en meer te bewegen.

Voorzitter dan, bij het lezen van de programmabegroting concludeerden wij dat veel projecten niet conform planning worden gerealiseerd. Het CDA vindt het belangrijk dat geplande investeringen in wegen, groen en veiligheid doorgaan. Dat is om twee redenen: enerzijds omdat er voor deze projecten geld wordt gereserveerd wat daardoor niet kan worden uitgegeven aan andere belangrijke zaken, anderzijds omdat die investeringen door de raad zijn vastgesteld in beheer- en meerjarig onderhoudsplannen.

Voorzitter, ook zien we de kosten van Wmo-hulpvragen structureel toenemen. Vooralsnog worden die jaar-op-jaar geïndexeerd. Wat het CDA betreft geeft dit onvoldoende adequaat weer hoe deze kosten zich gaan ontwikkelen. De kostenontwikkeling in het sociaal domein zou kunnen verbeteren door te indexeren op basis van de demografische ontwikkeling. Tijdens de beeldvormende vergadering hebben we een goede toelichting van het college gehad op het proces toekomstbestendige gemeentefinanciën. Het CDA heeft daarbij ook aandachtspunten meegegeven om alternatief te begroten. Kan college ook de alternatieve indexatie van de Wmo mee te nemen in het proces toekomstbestendige gemeentefinanciën?

Voorzitter, het CDA is blij dat het college in december komt met een voorstel voor een doelgroepenverordening waarmee we kunnen bouwen aan gemeenschappen en die in stand kunnen houden. We gaan ervan uit dat het college daarmee de mogelijkheid om de helft van de nieuwbouwwoningen en huurwoningen toe te wijzen aan eigen inwoners en mensen met een vitaal beroep, ten volste benut. Want die mensen met een vitaal beroep zijn keihard nodig in tijden dat steeds meer sectoren gebukt gaan onder een tekort aan personeel. Dit drijft de lonen op en het maakt dat sommige maatschappelijke organisaties hun dienstverlening moeten beperken. Ook bij onze gemeente zien we dat het invullen van vacatures vanwege die krapte lastig is. De impact van de invoering van de Omgevingswet en het vele werk wat dit veroorzaakt, maakt dit vraagstuk de komende tijd alleen maar urgenter. Daardoor wordt het ook nog belangrijker om goed prioriteiten te stellen: hoe houden we daar als gemeenteraad grip op?

Voorzitter, het CDA wil recht doen. Hier in Pijnacker-Nootdorp gaat dat over het zijn van een fatsoenlijke gemeente, waar we er zijn voor elkaar. Waar mensen zich thuis voelen, onderdeel zijn van een sterke gemeenschap en voorzieningen veilig bereikbaar zijn. We vragen daarom extra aandacht voor de verkeersveiligheid en toenemende verkeersintensiteit als gevolg van de intensieve woningbouw in onze gemeente.

Voorzitter, ik rond af. In een fatsoenlijke gemeente doen we daadwerkelijk recht aan elkaar, aan kinderen, starters, alleenstaanden, het hardwerkende gezin en aan onze ouderen. Aan al die mensen die elke dag uit zichzelf hun beste beentje voorzetten, omdat het volgens ons pas goed gaat met Pijnacker-Nootdorp als het echt overal en met iedereen goed gaat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.