Monique-buiten
05 juli 2022

'Onafhankelijkheid media in geding bij keuze lokale omroep'

De CDA-fractie van Pijnacker-Nootdorp heeft deze maand in de raadsvergaderingen aangegeven dat de onafhankelijkheid van media in het geding is bij de keuze van één lokale publieke media-instelling door de raad. Woordvoerder Monique de Veld-van Hassel legt uit waarom het CDA dit vindt.

'Het commissariaat heeft in een brief d.d. 22 februari aan de raad meegedeeld, dat Feel Good Radio (Stichting Omroep Pijnacker-Nootdorp) en Pijnacker-Nootdorp Actueel beide dé lokale omroep van Pijnacker-Nootdorp willen worden. Volgens de wet mag er maar één lokale omroep een vergunning krijgen. Het Commissariaat voor de Media verzoekt de raad een voorkeur uit te spreken', legt Monique uit.

Het commissariaat heeft hiervoor een procedure opgesteld, waarbij er een afhankelijkheid is tussen de media en de raad. Allereerst zijn we uitgenodigd door beide partijen, is er een vragenlijst ingevuld van VNG/NLPO met indicatoren door het college. Hier werden beide partijen gelijk in beoordeeld. Daarna heeft een openbare vergadering plaatsgevonden waar raadsleden hun vragen konden stellen aan beide partijen. Als laatste werd een besluit in de raad gevraagd om een voorkeur uit te spreken in het raadsbesluit tijdens de raadsvergadering. Ook hier is een afhankelijkheid tussen raad en media zichtbaar. We nemen namelijk ten alle tijden een besluit, want bij geen keuze krijgt de zittende omroep de vergunning van het commissariaat.

'Wij hebben in de raadsvergadering gemeend om daarom alleen in te stemmen met de wettelijke taak om positief advies uit te brengen dat beide partijen voldoen aan de mediawet en het oordeel van het college dat beide partijen niet kunnen samenwerken. We hebben extra toegevoegd, dat bij de voorgestelde procedure van het commissariaat de onafhankelijkheid van de media in het geding is’, aldus Monique de Veld. ‘Daarnaast hebben we een brief opgesteld voor het commissariaat, dat wij vinden dat het commissariaat de toetsing en besluit in de toekomst zelf moet doen. We leggen de brief ook neer bij de Tweede Kamerleden en staatssecretaris.’ Samen met Progressief PN, PvdD, D66, CU/SGP, fractie Graafland, Eerlijk Alternatief en Trots is de brief ondertekend. ‘Door er samen goed naar te kijken, hopen we dat we komen tot een juiste procedure’, besluit De Veld. ‘Het is namelijk belangrijk dat in een democratie de onafhankelijkheid van de media goed is geborgd.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.