03 februari 2022

Geen stembureau in wijk Huis te Lande !?

Update: de antwoorden van het college zijn teleurstellend. Geen stembureau in de wijk Huis te Lande. Het schoolgebouw is niet de enige optie. Voor de volgende verkiezingen gaan we weer een poging wagen.

Schriftelijke vragen (en antwoorden van het college) over het ontbreken van een stembureau in de wijk Huis te Lande.

Geacht college,
Op basis van de e-mail over het aanmelden als stembureaulid en navraag bij Burgerzaken & Publieke Dienstverlening is gebleken dat er in de wijk Huis te Lande geen stembureau wordt ingericht voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. 

1. Kan het college bevestigen dat er geen stembureau komt in de wijk Huis te Lande. Zo ja, waarom is er geen stembureau voorzien in deze wijk?
Huis ter Lande valt samen met Julianapark en Te Werve Wijk 4. In Wijk 4 zijn stembureaus te vinden in de Rijswijkse Schouwburg aan de Generaal Spoorlaan en Bélvédere Rijswijk aan de Dr. H. Colijnlaan. Daarnaast kunnen bewoners gebruik maken van stembureaus nabij zoals het Rijswijks Lyceum in de aangrenzende artiestenbuurt.

2. Met welke aspecten houdt het college rekening bij het spreiden van stembureaus over de gemeente?
Momenteel hebben wij ons te houden aan de voorschriften die voortvloeien uit de Tijdelijke wet Covid-19 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast streven we naar een evenredige verdeling van stembureaus over de stad. Niet alleen qua ligging, maar ook het aantal kiesgerechtigden dat is aangewezen op een stembureau.

3. Hoewel er geen normen bestaan voor het aantal in te stellen stembureaus en de spreiding hiervan is het wel van belang dat de toegankelijkheid van het verkiezingsproces is gewaarborgd. Is het college overtuigd van de toegankelijkheid van het verkiezingsproces voor alle inwoners van de wijk Huis te Lande?
Door de huidige indeling van stembureaus komt de toegankelijkheid van het verkiezingsproces geenszins in het geding. Overigens zijn er wel normen voor de bereikbaarheid, bruikbaarheid en betreedbaarheid en zijn er aanvullende normen i.v.m. Covid19. Wij houden voor de stemlokalen als norm aan dat hier rond de 1.000 kiezers zijn. Per stembureau kunnen meerdere stemlokalen zijn, zoals in sportcentrum de Schilp.

4. Welke pogingen zijn er ondernomen t.b.v. de komende verkiezingen om een stembureau te vestigen in de wijk Huis te Lande?
Het schoolgebouw in de buurt Huis te Lande heeft aangegeven niet meer beschikbaar te zijn als stembureau. Zie verder antwoord 1.

5. Is het mogelijk om op 16 maart 2022 alsnog een stembureau in de wijk Huis te Lande in te richten? Zo niet, waarom niet?
Zie antwoord 4.

6. Kan het college deze vragen - gezien de urgentie - op de kortst mogelijke termijn beantwoorden?
Ja.

 

Foto: locatie waar eerder een stembureau gevestigd was. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.