11 december 2021

Periodiek rioolwateronderzoek naar drugsgebruik in Rijswijk

Het CDA wil dat Rijswijk het rioolwater in de gemeente periodiek op drugs gaat controleren.
Daarom heeft de partij schriftelijke vragen gesteld aan het college.

“We mogen onze ogen niet sluiten voor de wereld die schuilgaat achter het gebruik van een pilletje of lijntje. Aan drugs ligt een gruwelijke onderwereld ten grondslag met geweld en intimidatie”, aldus José Schröter-Haas, raadslid CDA Rijswijk. De productie van drugs leidt daarnaast tot giftige dumpingen van drugsafval in de natuur met gigantische milieuschade tot gevolg. Om meer grip te krijgen op de situatie is het belangrijk inzichtelijk te maken hoeveel en wat voor drugs er in onze gemeente gebruikt worden. Dat helpt ook bij een gerichte aanpak van drugscriminaliteit. Daarom pleit het CDA voor periodieke controles van het rioolwater in Rijswijk.

Het CDA Rijswijk hoopt dat het college de schriftelijke vragen kan beantwoorden voor de raadsvergadering van 21 december 2021. Dan is het raadsvoorstel ‘Strategisch Veiligheidsbeleid’ geagendeerd.

Hieronder leest u de schriftelijke vragen met inleiding:

Geacht college,

Aan drugs ligt een gruwelijke onderwereld ten grondslag met geweld en intimidatie. De productie van drugs leidt daarnaast tot giftige dumpingen van drugsafval in de natuur met gigantische milieuschade tot gevolg. Het CDA Rijswijk vindt dat we onze ogen niet mogen sluiten voor de wereld die schuilgaat achter het gebruik van een pilletje of lijntje. Om meer grip te krijgen op de situatie is het belangrijk inzichtelijk te maken hoeveel en wat voor drugs er in onze gemeente gebruikt worden. Dat helpt ook bij een gerichte aanpak van drugscriminaliteit.

In Rotterdam worden er bijvoorbeeld dagelijks 40.000 lijntjes cocaïne, 67.000 joints, 25.000 lijntjes speed en 2.400 gebruikershoeveelheden crystal meth gebruikt. Dat bleek uit het rioolwateronderzoek dat de gemeente dit jaar liet uitvoeren door wateronderzoeksinstituut KWR. Het onderzoeken van rioolwater is relatief eenvoudig en snel uit te voeren. De cijfers laten zien dat Nederland qua gebruik van cocaïne en XTC in de Europese top zit. Daarnaast kan nu beter worden ingeschat hoe groot de lokale Rotterdamse drugsmarkt is.

Rotterdam is niet de enige gemeente die een dergelijk onderzoek laat uitvoeren. Ook de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven controleren periodiek in het rioolwater op drugs. Het CDA Rijswijk vindt het belangrijk dat we ook in onze gemeente een beter beeld krijgen van het drugsgebruik. Daarnaast helpt periodiek onderzoek om trends te detecteren en daarbij beleidswijzigingen te kunnen doorvoeren, bijvoorbeeld gericht tegen dumpingen van drugsafval in de natuur.

Het CDA Rijswijk heeft, mede met het oog op het raadsvoorstel Strategisch Veiligheidsbeleid (Forum Samenleving, 7 december 2021), de volgende vragen aan het college:

1. Deelt het college de zorg van het CDA Rijswijk dat het drugsgebruik in onze gemeente steeds normaler lijkt te zijn geworden?

2. Heeft het college een beeld van de drugsverslavingsproblematiek in onze gemeente, bijvoorbeeld vanuit gesprekken met zorginstellingen?

3. Zijn er gegevens bekend over de hoeveelheid drugsgebruik, zoals af te meten aan de aanwezigheid van concentraties drugs in het rioolwater van onze gemeente? Zo ja, hoe verhouden deze cijfers zich tot tien jaar geleden? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot buurgemeenten en/of gemeenten van vergelijkbare grootte? Zo nee, waarom niet?

4. Is het college bereid om periodiek de aanwezigheid van drugs te laten meten in het rioolwater door een wateronderzoeksinstituut als KWR, teneinde een op gegevens van drugsgebruik gebaseerde aanpak van drugsproblematiek te kunnen ontwikkelen?

5. Zijn er gegevens bekend over de frequentie en ernst van dumpingen van drugsafval in Rijswijk?

6. Wat zijn de gemiddelde jaarlijkse kosten van het opruimen van gedumpt drugsafval in onze gemeente?

7. Hoe groot en ernstig is de milieuschade die dumpingen van drugsafval bewerkstelligen in natuurgebieden van onze gemeente?

8. Welke organisaties dragen de kosten voor het opruimen van de drugsdumpingen en van de door de dumping veroorzaakte milieuschade? En worden er ook kosten verhaald op privépersonen?

9. Zijn er ooit aangiftes gedaan tegen personen die verdacht zijn van het dumpen van drugsafval in onze gemeente?

10. Heeft het college gesprekken met eigenaren van natuurgronden in onze gemeente om de ernst van deze problemen te bespreken en tot een gezamenlijke handhaving te komen?

11. Is het mogelijk deze vragen te beantwoorden voor de raadsvergadering d.d. 21 december 2021?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.