11 december 2020

Rijswijkse CDA actie leidt tot Tweede Kamermotie tegen geluidsoverlast A4.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft een motie ingediend om aan te dringen op geluidswerende maatregelen rond de A4. Rijkswaterstaat hield tot nu toe vol dat dit volgens metingen niet nodig is.Als de motie echter wordt aangenomen, is de verwachting dat de minister toch alsnog serieus maatregelen gaat overwegen.

In verband met de toekomstige verbreding van de A4 hadden inwoners van Rijswijk afgelopen zomer hun zorgen over de geluidsoverlast geuit. Het Rijswijks College had namelijk wel twee ecoducten over de verbrede A4 bij Rijkswaterstaat losgepeuterd, maar kreeg geen garanties tegen overlast van het toenemende autoverkeer. Daarom werd in de Bomenburt een handtekeningenactie gestart die in een paar dagen tijd vanuit heel Rijswijk respons kreeg. 

Menno van Enk kreeg als CDA-fractievoorzitter de honderden verklaringen aangeboden en beloofde dit signaal van de bewoners verder te brengen. “We hebben overleg gevoerd met verschillende CDA fracties in buurgemeenten en in de Provinciale Staten,” aldus Van Enk. “Als resultaat hebben we samen met deze fracties en met bewoners op 1 juli een petitie overhandigd aan het CDA Tweede Kamerlid Wystke Postma.”

Inmiddels lijkt het Tweede Kamerlid een meerderheid in de Kamer mee te krijgen, waarmee ze de minister daarmee mogelijk op andere gedachten kan brengen. Volgens Van Enk een mooi bewijs dat CDA-bestuurders uit verschillende lagen elkaar weten te vinden en zo het verschil kunnen maken. Van Enk: “Het loont dus om als landelijke partij in alle bestuurslagen vertergenwoordigd te zijn.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.