12 november 2021

Schriftelijke vragen: Stand van zaken en toekomst Landhuis De Voorde

Geacht college,

Landhuis De Voorde is al jaren in slechte staat en moet worden opgeknapt. De noodzakelijke renovatie laat al jaren op zich wachten en wordt steeds meer urgent. Het gaat daarbij om het hoofdgebouw, de tuinmanswoning en bijbehorend terrein. De CDA-fractie heeft behoefte aan antwoorden op de volgende vragen:

1. In hoeverre gaat de onderhoudsstaat van het hoofdgebouw en de tuinmanswoning achteruit? Is er veel verschil in de situatie nu in vergelijking met de situatie in 2018? Kan het college een overzicht geven van het uitgevoerde noodzakelijke onderhoud tussen 2018 en heden?

2. Welke verkoopactiviteiten heeft de gemeente ondernomen om het Landhuis De Voorde te verkopen? Graag een overzicht van 2018 tot en met heden. En kan het college meer informatie geven over de marktsituatie in relatie tot verkoop van Landhuis De Voorde?

3. Hoe verloopt het beheer van het hoofdgebouw en de tuinmanswoning? Hoe zijn de contacten met de organisatie die het beheer verzorgt?

4. Is er het afgelopen jaar nog contact geweest met betrokkenen van het  Bewonerscomité “Voor een stijlvolle Voorde” en/of buurtbewoners? Zijn hierover nog ontwikkelingen te melden?

5. Welke mogelijkheden ziet het college om de verkoop te bespoedigen?
Is het gewenst de verkoopactiviteiten te intensiveren?

6. Ziet het college mogelijkheden om als gemeente de opdracht tot renovatie te geven? Zijn er al verkennende gesprekken geweest met mogelijke subsidieverleners hiertoe?

7. Wat is het beleid van de gemeente inzake achterstallig onderhoud bij Rijksmonumenten?

8. Is het college bereid om in januari een rondleiding - met technische informatie  - te verzorgen voor (kandidaat)leden van de gemeenteraad?

9.Zijn er nog andere relevante ontwikkelingen te melden in relatie tot de stand van zaken en toekomst van Landhuis De Voorde?

Met vriendelijke groet,

CDA-fractie
Menno van Enk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.