02 december 2021

Terugblik op gemeenteraadsvergadering over begroting 2022

In een grote advertentie in Groot Rijswijk blikt de fractie terug op de bijdrage tijdens de gemeenteraadsvergadering over de begroting 2022:

Betaalbaar wonen
Mede dankzij het CDA zijn er op het gebied van wonen belangrijke besluiten genomen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de plannen voor Bogaard stadscentrum en het Havenkwartier. Leegstaande winkels en bedrijven maken daar plaats voor woningen. Er komen nieuwe en betaalbare huur- en koopwoningen in Rijswijk beschikbaar. Dat vindt het CDA belangrijk vanwege het dramatische tekort aan huizen voor gezinnen, voor mensen met een baan in het onderwijs, de zorg of bij de politie. We hebben deze mensen in onze regio hard nodig! Daarom is de koers voor nieuwbouw op initiatief van de CDA gemeenteraadsfractie verlegd naar het bouwen van huizen in de goedkopere vrije sector. Zowel huur als koop.

Zorg: geen gepraat, maar resultaat!
De kosten voor sociale zaken zijn in Rijswijk deze raadsperiode enorm gestegen. Het CDA vindt dat er te weinig keuzes worden gemaakt. Er zijn te lange wachtlijsten voor zorg, tijdelijke hulp in de huishouding of voorzieningen in huis. Ook in de jeugdzorg staan kinderen die in echte probleemsituaties verkeren op de wachtlijst met kinderen met problemen die ook in eigen kring kunnen en moeten worden opgelost. Hierover is veel gepraat en er zijn veel beleidsnota’s vastgesteld, maar wat het CDA betreft moeten we daar mee stoppen. 

Menno van Enk (Fractievoorzitter): “Geen gepraat, maar resultaat! Minder beleidsambtenaren en meer inzetten op de uitvoering.”

“Iedereen doet mee”
Deze zomer vroeg het CDA om speciale consulenten voor de groep langdurig werklozen. We moesten - gek genoeg -  andere partijen overtuigen, maar uiteindelijk was er voldoende steun voor ons plan. Nu is besloten dat deze consulenten er ook echt komen. In twee jaar tijd kan zo met alle mensen worden gesproken die al langdurig thuiszitten met een uitkering. Dit zal niet altijd leiden tot betaald werk, maar ook meedoen door vrijwilligerswerk is belangrijk: goed voor de gezondheid, minder eenzaamheid en bijdragen aan onze Rijswijkse samenleving.

Zwembad moet open blijven
Het warmwaterbad van Florence in Steenvoorde gaat sluiten. De eigenaar heeft moeite dit nog verder te exploiteren. De belangstelling voor dit bad is echter vooral onder ouderen heel groot. Ook bestaan er lange wachtlijsten voor zwemles voor kinderen. Daarom heeft het CDA aan het college gevraagd om overleg te voeren met betrokkenen over de mogelijkheid dit bad open te houden.

José Schröter-Haas (Raadslid): “Dit bad is erg belangrijk voor veel ouderen. Daar ontmoeten ze elkaar en men blijft in beweging!”

Meer woningen voor ouderen
Ons voorstel om ‘hofjeswoningen nieuwe stijl’ te gaan bouwen is door een meerderheid gesteund. Deze zelfstandige woningen zijn in het bijzonder geschikt voor ouderen, hebben een gezamenlijke tuin en andere collectieve voorzieningen. Het CDA deed een concreet voorstel om te kijken naar de mogelijkheden op de plaats waar nu Trias gevestigd is. Zij verhuizen volgend jaar naar het Huis van de Stad. Wethouder Wonen, Johanna Besteman, gaat nu concreet met dit plan aan de slag.

Meer weten? Stuur een bericht naar [email protected].

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.