15 juni 2023

Raadsbreed aan de slag met nieuwe bestuurscultuur

CDA Wassenaar: raadsbreed aan de slag met verbeteren bestuurscultuur

De CDA fractie is opgelucht en blij met het raadsbrede besluit van dinsdag 13 juni om aan de slag te gaan met het verbeteren van de bestuurscultuur*. De urgentie om hierin concrete stappen te nemen werd duidelijk gevoeld en werd nog versterkt door de uitnodiging van de Commissaris van de Koning om op gesprek te komen.

Saskia Ettema-Walkate en Sabrina Everard, de tweekoppige vrouwelijke fractie (beiden in het CDA groen deze avond), lieten hun boodschap duidelijk horen in de eerste termijn van het debat over het College voorstel waarin de aanpak van het traject aan de orde was.

Een sociaal veilige omgeving hebben wij nodig om ons werk te kunnen doen voor de inwoners van Wassenaar. Daarbij moeten collegialiteit en teamspirit hoog in het vaandel staan. Hoe willen wij dat bereiken? Op twee manieren. De eerste weg is informeel. De CDA fractie nodigt ieder raadslid uit voor een kopje koffie om het gesprek aan te gaan en naar elkaar te luisteren, elkaar te begrijpen en elkaar een tweede kans te gunnen. Dit is het helingsproces dat we willen doorlopen. De tweede is de formele weg middels een traject binnen de raad.

Een voorstel om de aanpak van het traject te amenderen resulteerde in een eensgezinde samenwerking tussen de acht partijen. De afspraken werden samen opgeschreven en het amendement werd vervolgens unaniem aangenomen. Met dit amendement staan de Fractievoorzitters aan het roer om een verbeteringstraject (zonder extra financiële middelen) ten behoeve van de raad zelf in te zetten. Het College werd opgedragen om ten aanzien van de ambtelijke organisatie eenzelfde traject op te starten.

Precies dit soort samenwerking tussen de partijen zorgt ervoor dat wij als raad concrete stappen gaan zetten. Zoeken naar de verbinding en naar gemene delers is wat het CDA karakteriseert. En dat is nu juist wat wij als raad gaan doen.

De CDA fractie zal de Commissaris van de Koning in ieder geval vertellen dat onze inzet voor de belangen van de bewoners van Wassenaar het hoogste goed is en dat zelfstandigheid daarbij hoort. De CDA fractie zal zich met de gehele raad inzetten om dat te behouden.

* Inbreng Raadsvergadering spreker Saskia Ettema- Walkate voor het CDA

 

Voorzitter,

Vanavond sta ik namens de CDA fractie van Wassenaar voor u en mijn collega raadsleden met een dubbel gevoel.

Een bezwaard gemoed heb ik vanwege de inhoud van het rapport van Berenschot. De bestuurscultuur binnen de raad, het College en de ambtelijke organisatie is zodanig dat men hier zich niet veilig voelt. De sociale veiligheid is zo onder de maat dat er dringend verandering in moet komen. Hoe moet het met het inhoudelijke werk als wij ons niet sociaal veilig voelen? Hoe kan de CDA fractie doorgaan om voor onze inwoners te doen wat wij ons ten doel gesteld hebben om te bereiken de komende drie jaar?

Voorzitter,

De CDA fractie staat voor haar inwoners. De CDA fractie is sinds het begin van de raadsperiode aan de slag gegaan voor onze inwoners. Onze inwoners is waar het voor ons om draait. Duidelijker kan ik het niet maken. Wij hebben het op ons genomen om samen met elkaar te werken aan woningbouw, voor starters, gezinnen en ouderen, voor verkeer en veiligheid op de weg, kansen te creëren voor onze jeugd, ons in te zetten voor zorg en nog zoveel meer.

Wat hebben wij nodig om dat te bereiken?

Een sociale veilige omgeving waarin wij op een positieve en constructieve manier kunnen samenwerken. Waarbij collegialiteit en teamspirit hoog in het vaandel staan, waarbij wij de plezierige samenwerkingsverbanden die er al zijn met vele collega’s nog verder uitbreiden. Waarbij wij ook steeds zoeken naar gemene delers en bovenal de verbinding willen leggen.

Alles om effectief te werken aan ons dorp en voor onze inwoners. Want onze inwoners, dat zijn de mensen door wie wij gekozen zijn. Zij verwachten van ons dat wij aan de slag gaan met projecten uit het coalitieakkoord. Zij verwachten dat wij met z’n allen werken aan een Wassenaar dat nu eens op een positieve manier in het nieuws komt. Ons dorp is zo mooi, onze inwoners zijn zo betrokken en wij willen samen het beste voor ons dorp.

En, voorzitter, ik hecht eraan dit hier te noemen: het CDA Wassenaar is vertegenwoordigd in alle buurten van Wassenaar. En de inwoners die op ons stemden zijn werkzaam in allerlei beroepen en functies. Van leraren, zorgmedewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers en ondernemers en ieder is voor ons belangrijk. Voor hen zijn wij hier aan het werk.

En zo kom ik op het andere gevoel dat ik heb. Een hoopvol en positief gevoel. Hoopvol, omdat ik zie dat er velen met mij zijn die willen werken aan een betere bestuurscultuur. Die verder willen bouwen aan projecten die al sinds het begin van de raadsperiode zijn ingezet en waar we al met alle partijen aan werken. We staan op een dieptepunt. En we moeten omhoog. Met z’n allen. Op naar de top van die berg. Wij zullen op ons pad nog vele obstakels treffen. Dat moet ons er niet van weerhouden het dan maar op te geven. Nee, opgeven is geen optie. Voor het CDA weegt het zoeken naar verbinding onderling en het samen met elkaar doen, heel erg zwaar. Dat is de basis van onze partij. Dat is het streven dat wij hebben voor Wassenaar. Een sterke bestuurscultuur voor een betere samenleving waarbij wij omzien naar elkaar. En samen, uitdrukkelijk noem ik hier nog een keer “samen”, met alle raadsleden aan de slag zullen gaan. Voor de raad zelf, voor onze bestuurders en de burgemeester en voor de ambtelijke organisatie.

Hoe willen wij dit doen? Op twee manieren gaan we aan de slag.

De eerste is de informele manier. Het is feitelijk heel eenvoudig: wij gaan kopjes koffie drinken. Sterker nog, we zijn al begonnen. De eerste kopjes koffie heb ik al gehad. En er komen er nog meer. Een kopje koffie om met elkaar te praten. Praten over wat er is gebeurd, over hoe de één ernaar kijkt, te luisteren, en dan ook echt luisteren. En vervolgens de ander zijn verhaal te laten vertellen. Het doel is tot elkaar komen. Om elkaar te begrijpen. Het doel is ook om een beeld te kantelen dat kan ontstaan zijn. Soms onbewust, soms bewust. Hoe ervaart de ander dit en wat doet dit met hem of haar? Pas als we elkaar dit gesprek gunnen en empathie ontwikkelen voor de ander, kunnen we verder met elkaar. Dan staat de deur open om nieuwe wegen in te slaan die wij met elkaar kunnen bewandelen. Dit is het helingsproces dat wij willen doorlopen.

Wat hierbij cruciaal is, is dat wij elkaar een tweede kans gunnen. Wij zijn allemaal mensen en het CDA vindt die tweede kans de mogelijkheid om vooruit te komen. Naast de zelfreflectie die we van ieder en van onszelf mogen verwachten, is de volgende stap die tweede kans. Billy Joel verwoordde het zo mooi in “Second Win”. Als ik dit nummer hoor, gaat er wat door mij heen. Elke dag is een nieuwe dag om een nieuwe koers in te slaan. Iedere dag kúnnen wij het anders doen. Ervoor kiezen om het anders te doen.

Wij werken niet aan de hand van hoogdravende theorieën of wetenschappelijke onderzoeksmethoden waarmee wij aan de slag gaan. Nee.

Wij willen elkaar als mensen begrijpen. De dialoog voeren. En van daaruit kunnen we samen werken aan het hooghouden van de fatsoensnormen en zal de sociale veiligheid alleen maar verbeteren. Dan gaan wij vooruit!

Ik nodig u allen uit voor een kop koffie. Wij willen samen bouwen aan vertrouwen. Vertrouwen en respect.

Het is er al. Als we goed kijken zijn er nu al voldoende voorbeelden van positiviteit, van vertrouwen onderling. Het is slechts een kwestie van verder uitbouwen. Met een gezamelijke wil om dat te doen.

De tweede manier waarop onze fractie wil werken aan het verbeteren van de bestuurscultuur is volgens het voorstel dat vanavond voorligt.

Wij steunen de burgemeester om met een Stuurgroep aan de slag te gaan. Wij hebben het vertrouwen dat we op deze manier de bestuurscultuur kunnen verbeteren. Vanuit de raad, het instituut waarvoor onze partij diep respect heeft. Wij mogen leven in een democratie. Wij mogen als volksvertegenwoordigers aan de slag. De inwoners gaven ons het vertrouwen. En nu ook samen met de gehele raad om ten behoeve van de ambtelijke organisatie, het College en onze raad die verbetering in te zetten.

In het voorstel wordt gesproken over kosten. De CDA fractie wil hier uitdrukkelijk aangeven dat wat ons betreft geen kosten gemaakt worden ten laste van de gemeentelijke begroting die ten doel hebben om verbetertrajecten in te zetten voor de raad. Wij gaan hier zelf aan de slag.

Voor de ambtelijke organisatie ligt dat evenwel anders wat ons betreft.

De urgentie om hiermee aan de slag te gaan is enorm. De Commissaris van de Koning heeft ons al uitgenodigd om op gesprek te komen en daar zitten we donderdagmiddag. Laten we hem vertellen dat we vanavond met elkaar hebben besloten om samen aan de slag te gaan.

Onze CDA fractie, geachte voorzitter, steunt dit voorstel volledig en staat klaar om hier volop aan mee te werken. Wij kijken naar de toekomst. Wij dromen van een sociaal veilige omgeving waarbij ieder zijn of haar werk kan doen. Voor de inwoners van Wassenaar. Laten wij boven onszelf uitstijgen en hier aan gaan staan met z’n allen.

Ik doe vanavond een beroep op alle raadsleden om zich volop te committeren om met onze fractie mee te gaan op het pad. Als wij straks boven op die berg staan geeft ons dat allen voldoening. Vooruit en naar de toekomst!

Voorzitter, na deze slotzin, rest mij slechts nog één droom te benoemen: dat wij aan het einde van dit proces bovenop de Seringenberg zullen staan, met z’n allen en op onze mooie Paauw neerkijken. En dat wij dan kunnen zeggen: Samen met elkaar hebben wij de top van onze Wassenaarse berg bereikt! We maken een foto en kunnen een voorbeeld zijn voor de generaties na ons.

------------------

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.