12 mei 2021

Raadservaringen van Wim Koetsier

Drie jaar geleden kwam ik alsnog onverwacht in de gemeenteraad. De verkiezingen waren in maart 2018 geweest en na de zomer besloot een collega CDA-raadslid terug te treden en was ik de eerstvolgende op de lijst. Na er kort over nagedacht te hebben, besloot ik om het te doen. Al wist ik van tevoren, dat ik een achterstand had ten aanzien van verschillende belangrijke dossiers in Wassenaar, aangezien wij pas in Wassenaar waren komen wonen.Tevens waren dit mijn eerste schreden in de (gemeente) politiek.

Mijn intentie was en is nog steeds om dingen aan te pakken en dan ook snel voor elkaar te krijgen. En dat is toch wel iets wat in de politiek niet altijd makkelijk lukt. Iets wat eenvoudig lijkt, blijkt toch altijd veel haken en ogen te hebben, heel veel meningen van ontzettend veel belanghebbenden, waardoor alles toch erg langzaam van de grond komt. Er zouden allang zichtbare meters gemaakt moeten zijn met bijvoorbeeld de realisatie van de gymzaal aan de Burmanlaan en de nieuwe sporthal bij de Kieviten. Dan is op afstand controleren en aansturen in de raad niet makkelijk, het liefst stroop je dan je mouwen op en zorgt dat er geleverd wordt.

Wat mij opvalt, is dat vaak processen belangrijker zijn dan het resultaat. Dus veel oog voor het proces, waarbij in zekere zin uit het oog wordt verloren waar je het eigenlijk voor doet. En dat is in het geval van de gymzaal, de leerlingen van de lagere scholen en in het geval van de sporthal, alle enthousiaste sporters in Wassenaar.

Gelukkig gaat er de komende tijd veel veranderen. Wassenaar krijgt weer zijn eigen ambtelijke organisatie en dat betekent directere sturing door het college. Ook gaat het college en de ambtelijke organisatie het resultaat gericht werken omarmen en dat lijkt mij een uitermate goede zaak. Want er liggen meer dan genoeg dossiers op de Wassenaarse plank, die nog binnen deze bestuursperiode duidelijke progressie en/of resultaat verdienen. Dat zijn niet alleen de sporthal en de gymzaal, maar ook de Warenar, De Paauw als bestuurscentrum, woningbouw in Kerkehout en de ANWB locatie. Laat het college met de ambtelijke organisatie resultaatgericht de kar trekken en met constructieve ondersteuning van alle Wassenaarders deze belangrijke projecten snel tot een mooi en goed einde brengen zoals de molen in ons mooie dorp, die nu mooi ingepakt is, maar er straks weer tip top uitziet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.