05 december 2021

Zorgen om toenemend drugsgebruik in coronatijd

ZOETERMEER – Het CDA Zoetermeer maakt zich zorgen om het toenemende drugsgebruik tijdens de coronacrisis. Met name jongeren geven aan dat ze in coronatijd meer drugs zijn gaan gebruiken om zich beter te voelen.

“Het CDA maakt zich de hele pandemie al zorgen over de gezondheid van jongeren. Wij vinden het zorgelijk dat zij meer drugs gebruiken om zich beter te voelen,” aldus CDA-raadslid David Weekenstroo. Maar de problematiek gaat verder. Het toenemende drugsgebruik is een ernstig probleem.”

Ogen sluiten
Het CDA Zoetermeer vindt dat we onze ogen niet mogen sluiten voor de wereld achter een pilletje of lijntje. “De productie en handel hebben met elkaar te maken. Een Zoetermeerse pil heeft z’n oorsprong elders in Nederland of de rest van de wereld,” aldus Weekenstroo. “Het is een keten en wereldwijde handel. Het kan niet zo zijn dat we aan de ene kant ons afgrijzen uitspreken over drugsafvaldumpingen, moorden of ondermijning en tegelijkertijd onze schouders ophalen over het gebruik van pillen of coke in Zoetermeer.”

Meer grip
“Het CDA Zoetermeer wil meer grip krijgen op de Zoetermeerse situatie. We kunnen de ogen niet langer sluiten, want ook wij hebben te maken met drugscriminaliteit. Vraag het maar aan de inwoners van Meerzicht. Zij klagen al tijden over drugsmisbruik en de overlast die dat oplevert. Daar kan je niet langer van weggekijken. Om actie te kunnen ondernemen, moeten we wel weten hoeveel en welke drugs er worden gebruikt. Het CDA wil daarom van het college cijfers hebben over drugsgebruik en drugs gerelateerde criminaliteit. Je kunt bijvoorbeeld rioolwateronderzoek doen. Diverse grote gemeenten zijn ons hierin voorgegaan zoals Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Deze gemeente controleren periodiek hun rioolwater om trends in drugsgebruik te achterhalen en daar hun beleid op bij te stellen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.