15 mei 2017

Een duurzaam CDA!

Nieuws van de raadsfractie       
Jaargang no. 14 no. 16 (8 mei 2017)

Een duurzaam CDA!

Het CDA Duurzaamheidsberaad is erop gericht om mensen uit het hele land kennis te laten maken met lokale successen op het gebied van duurzaamheid. Het is een inspirerend netwerk van partijgenoten. Bovendien is het de plek om je vragen over duurzaamheid te delen en te adresseren. Het netwerk staat voor ieder CDA lid open.

In september 2016 hebben CDA leden op de CDA1000-dag een bijdrage kunnen leveren aan het CDA-verkiezingsprogramma (TK 2017). Vanuit het CDA Duurzaamheidsberaad hebben leden die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen hieraan een bijdrage geleverd. Het CDA Duurzaamheidsberaad heeft 5 amendementen op het conceptverkiezingsprogramma opgesteld.

Nu de onderhandelingen voor een nieuw kabinet gaande zijn, ben ik toch wat bezorgd over de niet zichtbare groene, duurzame agenda van het CDA. Terwijl we lokaal, als CDA Midden-Drenthe, juist bezig zijn met het thema duurzaamheid en vergroening. Ik heb dit het CDA Duurzaamheidsberaad voorgelegd. Ook is recent een artikel in Trouw gepubliceerd met een oproep van CDA-prominenten die vinden dat het wat fletse duurzame profiel van het CDA meer kleur verdient.

Uit de reactie blijkt dat het CDA wel degelijk een duurzaam profiel inbrengt, het CDA-Duurzaamheidsberaad heeft onze onderhandelaars Sybrand Buma en Pieter Heerma een (eerste) brief gezonden. Met deze brief moedigt het CDA Duurzaamheidsberaad onze onderhandelaars aan om de weg naar een duurzame toekomst volgens ons verkiezingsprogramma stevig overeind te houden en er nog een extra stapje bij op te doen. Onderstaand zijn de 5 duurzame thema’s uit het verkiezingsprogramma nog eens op een rijtje gezet.

·         Eerlijke economie is duurzame economie; waar ondernemerschap loont en groei en bedrijvigheid de toekomst van onze kinderen versterken in plaats van belasten (circulaire economie).

·         Alle gebouwen in 2035 CO2 neutraal; door het oprichten van een (monetaire) ontwikkelingsbank als aanjager van de transitie.

·         Duurzame energievoorziening; door inzet op energiebesparing en CO2-reductie en investeren in de opwekking van duurzame energie.

·         Slimme mobiliteit; door te kiezen voor een combinatie van vervoersvormen, slim reizen is flexibel, effectief en duurzaam.

·         Duurzame landbouw; innovatie van de hele landbouwsector is hard nodig om op termijn binnen Europa zelfvoorzienend te worden op het gebied van basisvoedsel.

Ik raad onze lezers ook aan om het artikel in Trouw van 20 april jl. te lezen (volg deze link: https://www.trouw.nl/democratie/hoe-groen-wil-het-cda-het-land-doorgeven-~ad2d8a9f/). Het mag duidelijk zijn dat duurzaamheid de aandacht krijgt die het verdient. We kunnen er op vertrouwen dat onze onderhandelaars de duurzaamheidsambities meenemen. Op lokaal niveau zal duurzaamheid ook in het verkiezingsprogramma terugkomen.

 

Robert Brouwer

Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.