460492889
20 juni 2017

Make our planet great again

Nieuws van de raadsfractie
Jaargang no. 14 no. 22 (19 juni 2017)

 

Make our planet great again

Woorden van hoop, daadkracht en visie. Met deze woorden1) werd ik vanochtend in de kerk geïnspireerd en geraakt. De Franse one-liner van President Macron als tegenhanger van de verkiezingsslogan van de andere kant van de oceaan. Wat in de vorige eeuw ooit als ‘linksig’ gedachtegoed werd betiteld, raakt nu steeds meer en vaker de kern van ons bestaan; we moeten ons globale klimaat beter gaan beheren.

Vrijwel alle landen van de wereld hebben zich uitgesproken in steun voor een beter klimaatbeleid. Alleen Nicaragua (omdat men het klimaatakkoord van Parijs niet vergenoeg vond gaan) en Syrië (daar waren en zijn totaal andere problemen gaande) hebben niet ingestemd met het akkoord. Nu gaat Amerika zich daarbij voegen.

Voor zover er nog politici van het oude stempel bestaan, ben ik van mening dat klimaatbeleid en duurzaamheid uit de verzuiling van rechtse en linkse politieke stromingen gehaald moet worden. Iedere partij landelijk of lokaal moet een antwoord hebben op de vraag: hoe wil ik bijdragen aan het klimaat? Ik verwacht dan niet anders dan dat iedere politieke partij bij de gemeenteraadsverkiezingen klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen en -acties boven in het programma heeft staan. Zeker, we hebben u als inwoner hierbij nodig om mee vorm te geven; maar een overheidsinstantie moet daarin het voortouw nemen.

De meer ‘linkse’ gedachten over klimaat en duurzaamheid passen uitstekend (of bij uitstek) bij de normen en waarden van een christelijke politieke partij als het CDA. Als christen belijden wij ook de Schepping, wij zijn daar slechts een onderdeeltje van. We kunnen niet ongebreideld nemen en consumeren van wat beschikbaar is aan energie en grondstoffen. We hebben allemaal een zorgplicht oftewel ‘om zien naar de Schepping’.

Robert Brouwer

Raadslid

 

1)                Vrij vertaald naar de woorden van ds. Van der Veen, Emmeloord

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.