26 september 2017

Nieuws van de raadsfractie: Miljoenennota 2018

Nieuws van de raadsfractie
Jaargang no. 14 no. 27 (25 september 2017)

  

U heeft het allemaal kunnen lezen in de media; in de afgelopen week is de voordracht voor onze nieuwe burgemeester door de raad overgenomen. Vanaf deze plaats wil ik Mieke Damsma van harte welkom heten als burgemeester in onze gemeente. Normaal gesproken duurt het even voordat de burgemeester in functie is, maar ik verwacht dat ze voor kerst met ons kan kennismaken.

 

Afgezien van dit heugelijke nieuws, is er in het politieke spectrum nog niet veel gebeurd zo vlak na het zomerreces. Dit is dan ook een mooie gelegenheid om u deelgenoot te maken van de gevolgen van de Miljoenennota 2018, gepresenteerd op Prinsjesdag, op de zorg en de sociale zekerheid. Hierover ontving ik onlangs een nieuwsbrief van BS&F.

 

De gevolgen van de Miljoennota 2018 op de zorg en sociale zekerheid hebben impact op vele onderwerpen. Omdat het huidige kabinet demissionair is zijn er geen grote koerswijzigingen in beleid. Maar goed, de plannen van het Rijk raken via de gemeente direct onze inwoners. In mijn nieuwsbrief beperk ik me tot een paar onderwerpen die ook het beleid van de gemeente Midden-Drenthe raken.

 

De motie van het CDA in de Tweede Kamer heeft er toe geleid dat het verplicht eigen risico in 2018 gelijk blijft. Voor lage inkomens is dit gunstig omdat men dan via zorgtoeslag gecompenseerd wordt als men de premie verhoogd. Voor de midden- inkomens die niet in aanmerking komen voor allerlei regelingen en toeslagen wordt de zorg wel weer duurder als men de premie gaat verhogen. Vandaar dat wij als CDA in onze gemeente voor deze groep aandacht gevraagd voor stapeling van zorgkosten. Dit in combinatie met de besteding van de gelden voor de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (Wtcg). Als CDA hebben wij geconstateerd dat er onderbesteding van het budget voor Wtcg was. Het college heeft als reactie hierop extra ingezet op communicatie. Ook heeft het college toegezegd om alle zorgkosten waar de gemeente invloed op heeft ( eigen bijdrage WMO en Wtcg ) eens nader onder de loep te nemen en hiervoor met een voorstel naar de raad te komen.

 

 

In verpleeghuizen wordt de komende jaren flink geïnvesteerd, dit moet resulteren in meer handen aan het bed. Dit moet de kwaliteit van ouderenzorg gaan verbeteren.

 

In de zorg is voorkomen bij uitstek beter dan genezen. Het CDA Midden-Drenthe vindt dat de gemeente moet investeren in voorzieningen die sport en bewegen stimuleren en in voorlichting om ongezond gedrag tegen te gaan. De gemeente kan hier een nadrukkelijk rol in spelen. Diverse programma’s worden door het Rijk doorgezet zoals Sport en Bewegen in de buurt met aandacht voor kinderen met overgewicht. Ook worden middelen ingezet voor de Rijksimpuls +25000 kinderen om kinderen uit een laag sociaaleconomische situatie te laten sporten of dansen.

 

Hoe en wanneer de plannen van het Rijk precies uitwerken in onze gemeente is nog niet duidelijk. Maar ik hoop dat ik u wat meer inzicht heb kunnen geven in de zaken die spelen. Voor meer informatie verwijs ik u naar de website www.bsenf.nl.

  

Robert Brouwer

Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.