22 oktober 2018

Participeren... kun je leren

Participatie, wat is dat eigenlijk?
Op internet is er veel informatie over dit woord. Ik heb gekozen voor deze uitleg:

Participatie is een zelfstandig naamwoord en betekent deelname. Het is de laatste jaren vooral populair in het bedrijfsleven en de politiek. Als men het woord participatie gebruikt is er sprake van een actieve deelname, met meestal een maatschappelijke functie”.

In deze uitleg spreken een paar woorden mij in het bijzonder aan, namelijk actieve deelname en maatschappelijke functie.

Als ik deze woorden zie, lees ik ‘energie’ en ‘samen’. Dat past natuurlijk heel goed bij wie wij zijn als betrokken CDA-raadsleden.

Hoe wij dat doen?
Wij zijn regelmatig op pad naar bijeenkomsten die georganiseerd worden. Denk hierbij aan bijeenkomsten rondom de GGD, Stark (oud-Alescon), energietransitie, veiligheidsregio Drenthe, Woningcorporaties, WMO-raad, een rondrit door de gemeente georganiseerd door het Dorpen-overleg Midden-Drenthe.

We nodigen onszelf uit bij diverse mensen binnen en buiten het gemeentehuis. Om te leren wat zij doen. Dan begrijpen we beter hoe beleid tot stand komt en in de praktijk werkt. Zo zijn we onlangs in gesprek geweest met de budgetconsulent en de beleidsmedewerker rondom armoedebeleid.

Ook nodigen wij met regelmaat mensen uit om ons te vertellen wat er speelt. Want wij weten natuurlijk niet alles en willen wel heel graag signalen op één of andere manier doorspelen naar het college. Met als doel dat datgene gebeurd wat nodig is voor een mooie samenleving. Ik heb hierbij 2 voorbeelden.
De CDA-fractie heeft een motie ingediend over het werk rondom vluchtelingen en de druk die vrijwilligers ervaren. Het college heeft de motie overgenomen en er is al een eerste bijeenkomst hierover georganiseerd door de gemeente.
Het tweede voorbeeld is dat we nieuw leven in de klankbordgroep ‘zorg en welzijn’ hebben geblazen. Met betrokken mensen uit onze dorpen. Ik ben benieuwd wat wij (Ria Beukema en ik) daaruit gaan oppakken.

Daarnaast zitten wij in diverse werkgroepen. Denk hierbij aan de 2 werkgroepen Financieel Overleg en Welstand. En binnenkort wordt er een werkgroep opgericht die zich gaat houden met Participatie. Hoe betrek je de inwoners bij het tot stand komen van beleid? Dat is eenvoudig opgeschreven, maar niet eenvoudig uitgevoerd. Het stond in elke verkiezingsprogramma. En nu willen we daar echt uitvoering aan gaan geven. We weten niet precies hoe, maar dat gaan we leren. Want participeren kun je leren. En leren doe je samen. Daarom gaan we een pilot doen. En als raadslid voor het CDA doe natuurlijk hierin mee. Want ik hou van leren en van mensen en van bouwen. Samen bouwen aan een mooie samenleving waarin iedereen mee kan doen en mee telt en zijn/haar talenten mag inzetten.

Oh en als laatste doe ik een oproep….wat vindt u belangrijk dat wij moeten gaan oppakken en waar zouden wij naar toe moeten gaan om onze oren te luister te leggen?

Met een groet vanuit het hart, Karin Kappen (CDA-raadslid)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.