13 oktober 2017

Stimulering zelfbeheer buitensportaccommodaties.

Nieuws van de raadsfractie

Jaargang no. 14 no. 29 (9 oktober 2017)

 

Stimulering zelfbeheer buitensportaccommodaties.

Afgelopen dinsdag is er in de commissie Zorg en Welzijn gesproken over het voorstel om via een huurverhoging als financiële prikkel het zelfbeheer van buitensportaccommodaties te stimuleren. Bij zelfbeheer van sportaccommodaties dragen verenigingen zelf beleidsmatig en financieel verantwoordelijkheid voor de instandhouding van de accommodatie. Men krijgt hiervoor geld van de gemeente. Het voorstel voor de financiële prikkel was al eerder, in 2013 en vervolgens in 2015, raadsbreed aangenomen.

Door zelfbeheer voelt men zich verantwoordelijk voor de sportvoorziening en daardoor wordt de betrokkenheid vergroot. Inzet van vrijwilligers en betrokken inwoners komt de sociale samenhang ten goede. En niet onbelangrijk: via zelfbeheer kunnen verenigingen kosten besparen. Om deze redenen heeft het CDA destijds ingestemd met de stimulatie van zelfbeheer. Wij staan hier nog steeds achter. Volgens het CDA is het college hier zorgvuldig mee omgegaan met oog voor de sportverenigingen. Er zijn verschillende overlegmomenten geweest en er zullen ook nog weer overlegmomenten volgen.

Voor de hurende verenigingen komt de huurverhoging niet onverwacht. In 2013 was dit al door de raad vastgesteld en met de verenigingen gecommuniceerd. Ondanks deze lange termijn waarop verenigingen zich hier alvast op voor konden bereiden vindt het CDA het belangrijk dat er een overgangsperiode kom. Een periode van vier jaar voor de hurende verenigingen waarin zij geleidelijk geconfronteerd worden met de huurverhoging. In die periode moeten de verenigingen te allen tijde nog de mogelijkheid hebben om alsnog te kiezen voor zelfbeheer.

Voor verenigingen die kiezen voor zelfbeheer heeft het CDA ondersteuning door de gemeente gevraagd als het gaat om expertise om het zelfbeheer goed te kunnen uitvoeren. Ook hebben we gevraagd om ondersteuning vanuit de gemeente als het gaat om het vinden van vrijwilligers. En als men het bijvoorbeeld niet ziet zitten om de velden te beheren maar wel de gebouwen, dan vindt het CDA dat gedeeltelijk zelfbeheer mogelijk moet zijn.

Tenslotte is het CDA van mening dat het goed zou zijn om de sportverenigingen, zowel de verengingen die huren als die aan zelfbeheer doen, te helpen om de energielasten te verlagen. Dit is goed voor ons milieu en ook goed voor de portemonnee van de verenigingen. Tegenwoordig zijn er verschillende opties om duurzaam energie op te wekken. Wij hebben de wethouder gevraagd om hiervoor met een plan te komen. Als CDA zijn wij van mening dat een gemeente, die heeft uitgesproken duurzaam te willen zijn, hier ook zelf geld in mag investeren. Op die manier werken we mee aan de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs èn het is goed voor de sportverenigingen.

Ria Beukema

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.