02 juli 2018

Wat weegt het zwaarst?

In de raadsvergadering van 28 juni jl. heeft de raad een besluit genomen om een ‘Verklaring Van Geen Bedenkingen’ af te geven voor de omgevingsvergunning voor de bouw van het zonnepark ‘De Lotten’ in Hijken. Een 21 hectare groot zonnepark, direct ten westen van de A28, wekt stroom op voor ca. 3.200 huishoudens. Een ontwikkeling die past in de duurzame ambities van Midden-Drenthe om in 2040 energieneutraal te zijn.

De ontwikkelaar, Solarcentury, heeft voor de realisatie van het park een planologische procedure moeten doorlopen. Medio 2017 heeft het toenmalige gemeentebestuur de ontwikkelaar aangegeven een aanvraag voor een vergunning in te kunnen dienen. Eind 2017 het de raad ingestemd met de ontwerp vergunning (en VVGB). Omdat de raad vond dat er niet genoeg aan draagvlak voor de ontwikkeling was gewerkt, is via een amendement het bedrijf verzocht dit alsnog te organiseren. Voor de raad was dit een vereiste voordat een VVGB afgegeven kon worden.
Het bedrijf Solarcentury heeft vervolgens met direct aanwonenden en omwonenden gesprekken gevoerd en voorlichtingsavonden belegd. Er is in die zin gewerkt aan draagvlak.

Vaststaat is dat er volgens het CDA sprake is van een goede ruimtelijke onderbouwing en landschappelijke inpassing. Tegen de omgevingsvergunning met VVGB zijn in totaal vier zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn naar onze beoordeling goed beantwoordt in de nota van zienswijzen.

Terug naar ons beleid. Eind 2016 hebben we beleid vastgesteld waarmee dit soort grootschalige duurzame ontwikkelingen mogelijk werd. Toen bleek dat er in korte tijd opwekinitiatieven voor bijna 1.000 hectare werden aangemeld, hebben we besloten eerst maar eens een pas op de plaats te maken (‘een moratorium’). Dit is ook in het coalitieprogramma opgenomen. Wel waren drie aanvragen, waaronder De Lotten, in een dusdanig ver ontwikkelstadium dat de gemeente heeft besloten deze ontwikkelingen nog via het nu heersende beleid af te ronden.
Medio volgend jaar willen we via een intensief participatieproces met inwoners ons nieuwe en bredere duurzame beleid vaststellen.

In de afweging in te stemmen met de VVGB en met het afgeven van een omgevingsvergunning voor zonnepark De Lotten spelen voor het CDA de volgende punten:

- Wij zijn van mening dat het ontbreken van (breed maatschappelijk) draagvlak geen zelfstandige weigeringsgrond vormt voor het afgeven van een VVGB. Dit toont de onlangs (begin 2018) gevormde jurisprudentie inzake een windmolen project ook nog eens aan.

- Het feit dat o.a. een energiecooperatie betrokken is, duidt op voldoende draagvlak. Wij zetten wel vraagtekens bij de manier waarop dit draagvlak is vergaard. We zullen in toekomstig beleid aangaande dit soort ontwikkelingen een duidelijk participatieproces voor ogen moeten hebben. In ieder geval moet dit voorafgaand het indienen van een vergunningaanvraag gerealiseerd zijn.

- Dat het gemeentebestuur het bedrijf Solarcentury toestemming heeft gegeven een vergunningaanvraag in te dienen.

- Dat de raad bij behandeling van de ontwerp vergunning en VVGB via amendement unaniem heeft ingestemd om de VVGB af te geven, mits voldoende draagvlak in de omgeving is verkregen.

- Dat er destijds geen andere zwaarwegende argumenten in de raad zijn gedeeld die tot een wijziging van de ontwerp vergunning of VVGB hebben geleid.

- Dat we betreuren dat Solarcentury en aanwonende niet tot een bevredigende oplossing voor een ieder zijn kunnen komen, waardoor er absoluut geen draagvlak is bij de direct aanwonende.

We zijn als CDA ons bewust van onze positie. Politiek strijdt vaak op het snijvlak van algemene en individuele belangen. Om daar gelijktijdig voor iedere partij een passende oplossing in te bieden is heel erg lastig. Mochten er vragen zijn, neem dan contact met me op.

Robert Brouwer
Raadslid




Met vriendelijke groet,
Robert Brouwer

CDA Midden-Drenthe

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.