03 mei 2023

In Memoriam: Lidy Klein Gunnewiek-Penterman

In memoriam 

Lidy Klein Gunnewiek-Penterman

17-03-1969                          24-04-2023

 

“Onsterfelijkheid ligt niet in de dingen die je nalaat, maar in de mensen die door jouw leven zijn beroerd”.

 

Maandag 24 april bereikte ons het verdrietige nieuws dat Lidy Klein Gunnewiek in de liefdevolle nabijheid van haar gezin het leven heeft losgelaten. Lidy mocht maar 54 jaar oud worden.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kwam Lidy voor het CDA in de gemeenteraad van Coevorden. Zij hield zich voornamelijk bezig met het toerisme, vitale vakantieparken, de binnenstad en de omgevingsvisie. Lidy trad iedereen, ongeacht welke partij, open en met een grote lach tegemoet. Ze had alles altijd tot in de puntjes geregeld. Ze genoot ervan om er  mooi en verzorgd uit te zien. In het debat schuwde ze de discussie niet, maar het ging altijd op de inhoud. Daarin kon ze stellig zijn in haar overtuiging maar ze stond altijd open voor dialoog.

Op de vraag of ze zich nog weer verkiesbaar wilde stellen voor de gemeenteraads- verkiezingen van 2022 gaf Lidy aan dit niet te willen. Ze was vermoeid en ze had het idee dat ze dan tekort schoot voor het raadswerk. Bovendien wilde ze heel graag haar dochter helpen die bezig was met het opzetten van een logeerhuis.

Bij het afscheid van de raad in maart kon ze niet aanwezig zijn omdat ze moeizaam sprak en omdat ze heel moe was. Een periode van onderzoeken en onzekerheid volgde. In het voorjaar kwam de verpletterende diagnose; Lidy had ALS, een ongeneeslijke spierziekte waarbij de spieren in het lichaam één voor één uitvallen.

In alle verdriet en onmacht liet Lidy de moed niet zakken. In de zwaarte van haar ziekte toonde ze een levensvreugde die velen tot voorbeeld was. Ze was dankbaar voor de tijd die haar nog gegeven was en ze heeft – samen met haar gezin – de tijd omhelst en gekoesterd. Ze genoot van de mooie dingen die ze samen nog kon meemaken om herinneringen te maken voor als ze er niet meer zou zijn.

Lidy wist mensen te raken door haar puurheid. Dat bleek eens te meer toen er vanuit de gemeenteraad door Erik Holties en Sandra Katerberg “lopen voor Lidy” werd georganiseerd. Een sponsoractie voor de ALS stichting waar de gehele gemeenteraad, wethouders, burgemeester Bergsma, de griffie en veel familie, vrienden en bekenden meeliepen.

Op die mooie en zonnige 22e oktober werd uiteindelijk meer dan €20.000,00 bij elkaar gewandeld. Een fantastisch resultaat en een hele bijzondere dag waarbij Lidy zelf nog een stukje heeft meegelopen. Naast het mooie bedrag voor de stichting ALS was het een dag van verbinding en saamhorigheid waarbij Lidy het stralende middelpunt was.

Helaas ging de gezondheid van Lidy hard achteruit. Ondanks haar beperkingen liet ze regelmatig van zich horen in de CDA-app. Op haar verjaardag op 17 maart jl. gaf ze aan dat het haar laatste zou zijn. Tot een paar dagen voor haar overlijden leefde ze mee met het wel en wee van ieder van ons.

“Lidy, dank voor alles wat je hebt gedaan en betekend. Je hebt ons geraakt en ons leven rijker gemaakt met je ongelofelijke levenskracht en -wijsheid. We gaan je missen.

Dat je geborgen mag zijn in licht en vrede”.

We wensen haar man Raymond, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden troost en warme nabijheid toe in deze moeilijke tijd.

 

Fractie, wethouder en bestuur van het CDA Coevorden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.