05 februari 2019

Actieplan integratie en participatie statushouders

In Midden Drenthe zijn er de afgelopen jaren 200 statushouders komen wonen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze 200 inwoners ook zo goed mogelijk mee kunnen doen in onze samenleving? Welke organisaties houden zich hiermee bezig en waar lopen die tegenaan bij hun belangrijke werk. Deze vragen waren voor de CDA- fractie aanleiding om samen met een aantal andere fracties uit onze gemeenten en een afvaardiging van het Interkerkelijk Diacoaal Platvorm, Vluchtelingenwerk (IDP) en Humanitas om tafel te gaan zitten. Onderwerp van gesprek was: hoe gaat het en waar liggen de knelpunten. En hoe kunnen we dit als politiek ondersteunen zonder dat we het over gaan nemen?

Er zijn ontzettend veel organisaties actief op gebied van integratie en participatie van statushouders. Maar tegelijkertijd misten de aanwezige vrijwilligers de regie. Bovendien wist men van elkaar niet precies wat men deed en dat is toch wel belangrijk als je goed en efficiënt wil samenwerken. Om deze knelpunten op te lossen kwam er vanuit de kant van de politiek het voorstel om een motie te maken om het college te verzoeken wat aan deze knelpunten te doen. Deze motie , ingediend door CDA, PvdA, Cu, GL, VVD en D66 is op 28 juni raadsbreed aangenomen heeft geleid tot een bijeenkomst op die op 17 oktober plaats vond.

Deze motie is samen met een gedeelte uit het coalitieakkoord, waarin aangegeven wordt dat er extra steun moet komen voor statushouders om aan het werk te komen, aanleiding geweest tot een actieplan integratie en participatie statushouders. Hierbij loopt onze gemeente vooruit op de nieuwe wet inburgering die naar verwachting op 1 juli 2020 in werking treedt. De tekst van het actieplan is te vinden via de volgende link : https://www.middendrenthe.nl/zaakinfo/document/docnr/5983943

Voor dit actieplan is ook de input van de bijeenkomst op 17 oktober gebruikt en de betrokkenen hebben allemaal de gelegenheid gehad om hierop te reageren. Dan blijkt maar weer dat wanneer je gebruikt maakt van de werkers in het veld, er goede dingen ontstaan. De CDA fractie is blij met dit mooie actieplan en hoopt dat dit een goede bijdrage mag leveren aan verdere integratie en participatie van onze nieuwe medebewoners. Tenslotte wil ik ook namens onze fractie waardering uitspreken voor alle mensen die hier vrijwillig en beroeps matig veel tijd en energie in steken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.