04 december 2017

Armoede: het zal jou maar overkomen

“Armoede is niet afgebakend, door een situatie in je leven kan je er zomaar mee te maken krijgen”. Deze uitspraak is van de sociaal raadsvrouw. Het zal je maar overkomen dat je niet mee kan doen of dat de problemen die voortkomen uit een gebrek aan geld je de hele dag bezig houden. Tijdens de vergadering van de commissie Zorg en Welzijn op dinsdag 28 november stonden er onder andere twee onderwerpen op de agenda die met armoede te maken hebben. Eerst een presentatie van de sociaal raadsvrouw en later de besteding van extra gelden van het Rijk voor bestrijding van armoede in gezinnen met minderjarige kinderen.

De sociaal raadsvrouw helpt inwoners van Midden-Drenthe met vragen op sociaal of juridisch gebied. Men kan dan denken aan vragen over uitkeringen, loon, kwijtscheldingen, minimaregelingen, huurzaken, schulden en belastingzaken. Ook kan de sociaal raadsvrouw op verzoek bemiddelen bij instanties en helpen bij het schrijven van brieven naar instanties. Daarnaast kan men bij de sociaal raadsvrouw terecht om samen te kijken of men gebruik maakt van alle regelingen en toeslagen waar men recht op heeft. Deze hulp is gratis. Voor meer informatie over spreekuren en bereikbaarheid van de sociaal raadsvrouw zie: https://www.middendrenthe.nl/website/!suite86.scherm0325?mVrg=9489

In 2016 vonden er 2127 consulten bij de sociaal raadsvrouw plaats. Gelukkig weten veel mensen ook uit voorzorg de sociaal raadsvrouw te vinden wanneer hun levenssituatie wijzigt om samen te kijken wat de eventuele nieuwe rechten en plichten zijn.

Natuurlijk is het jammer dat een sociaal raadsvrouw nodig is. Helaas zijn de regelgeving en bijbehorende regelingen in Nederland moeilijk. Regelingen die overigens wel een goede steun zijn voor mensen die hulp kunnen gebruiken. De veelheid van al die regels maakt het ook nog eens extra ingewikkeld. Naast duidelijke digitale informatie is het, volgens de sociaal raadsvrouw, heel belangrijk dat er ook folders komen waarin de ondersteuningsmogelijkheden voor mensen met een laag inkomen worden genoemd. Daarom heeft de gemeente afgelopen periode informatie gestuurd naar de mensen die zij kennen en die voor deze regelingen in aanmerking komen. Onze fractie beseft dat alleen communicatie niet genoeg is. Daarom zullen we de sociaal raadsvrouw blijven ondersteunen in haar belangrijke werk.

Het kindpakket is een combinatie van ondersteunende maatregelen om ervoor te zorgen dat ouders die tot minima behoren hun kinderen mee kunnen laten doen in de maatschappij. Zie ook https://www.middendrenthe.nl/website/!suite86.scherm0325?mPag=6471&mNch=8919117

Dit jaar heeft het Rijk extra geld beschikbaar gesteld wat jaarlijks aan het kindpakket in de vorm van voorzieningen wordt toegevoegd. Het voorstel is om naast het bestaande pakket extra geld beschikbaar te stellen voor een sportbon en voor tegemoetkoming aan schoolkosten voor voortgezet onderwijs. Het CDA vindt (evenals alle andere partijen) dat het geld dat de gemeente hiervoor ontvangt ook daadwerkelijk naar de kinderen moet gaan. Ook heeft de CDA fractie aangegeven dat het goed is om ook naar de kinderen zelf te luisteren om te horen wat zij belangrijk vinden. Omdat de gelden voor 2017 nog niet definitief besteed zijn wil de wethouder hiervoor kinderen gaan benaderen, zo heeft hij toegezegd. Natuurlijk mogen kinderen die bij de doelgroep horen ook via deze nieuwsbrief reageren. Wij zullen dan zorgen dat de reacties bij de wethouder terecht komen.

Tenslotte. Meedoen zonder geldzorgen, helaas geldt dat niet voor iedereen. Daarom is een goed minimabeleid voor het CDA ontzettend belangrijk.

Ria Beukema

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.