24 januari 2019

De raadscommissie

2019 is alweer een aantal weken op weg, de winter is eindelijk begonnen en de eerste commissievergaderingen van het jaar staan later deze maand op de agenda. Ik mag sinds het begin van het politieke jaar, afgelopen september, namens de CDA-fractie deelnemen aan de vergaderingen van de commissie Algemeen Bestuur. Elke partij in de gemeenteraad kan op deze manier één of twee niet-raadsleden aanwijzen – als ze maar verkiesbaar waren bij de afgelopen verkiezingen.

Commissievergaderingen zijn iets anders dan de raadsvergadering. Aan de raad nemen alleen gekozen raadsleden deel. Alleen daar wordt er gestemd over gemeentelijke regels en begrotingen. Een commissielid dat geen raadslid is neemt dan ook nooit deel aan stemmingen over gemeentelijk beleid. Wat gebeurt er dan in die commissievergaderingen?

Onze gemeente telt drie commissies. Naast Algemeen Bestuur zijn dit Ruimte en Groen en Zorg en Welzijn. Voorafgaand aan reguliere maandelijkse raadsvergadering worden de meeste onderwerpen die daar op de agenda komen eerst in een van de drie commissies behandeld. Daar wordt, zo zegt men dan, voorbereidend werk gedaan voor de raadsvergadering. Er is ruimte om door specialisten geïnformeerd te worden over complexe onderwerpen. In een vroeg stadium kan van gedachten gewisseld worden tussen commissie, het college én inwoners. Insprekers komen naar deze vergaderingen om invloed uit te oefenen op de besluitvorming die op een later moment in de raad plaatsvindt. Hier ontstaat een beeld hoe een mogelijk debat er tegen die tijd uitziet. Commissieleden nemen hun informatie en ervaringen mee naar de fractie. Daarmee kan de fractie voorbereid een raadsvergadering in.

Bij namen als Ruimte en Groen en ook bij Zorg en Welzijn zijn goed concrete onderwerpen voor te stellen. Ruimte betreft onderwerpen als wegen en water, landbouw en bouwbeleid. Groen kan gaan over natuurbeleid en duurzaamheid. Wmo, jeugdzorg, sport en onderwijs zijn typische onderwerpen die bij Zorg en Welzijn aan bod komen. Algemeen Bestuur daarentegen, spreekt niet meteen tot de verbeelding. Zonder gekheid, algemeen is nogal algemeen. En bestuur, daar valt zo’n beetje alles onder? Toch heeft de commissie wel zeker een aantal eigen beleidsgebieden. Een daarvan is recreatie en toerisme, maar ook de gemeentelijke economie en veiligheid behoren tot het aandachtsgebied.

Namens het CDA zitten Karin Kappen en Ria Beukema in de commissie Zorg en Welzijn, Robert Brouwer en Marinus Louissen in Ruimte en Groen. Naast mij is Marinus ook lid van Algemeen Bestuur. In de nieuwsbrieven schrijven leden van de fractie wekelijks over ontwikkeling in de gemeentelijke politiek, vaak binnen het aandachtsgebied van hun commissie. Vanaf dit jaar hoop ik dat, eens in de vijf weken, ook te gaan doen.

 

Derek Bulthuis

raadscommissielid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.